Comuniștii au declarat de nenumărate ori că pentru a vota noul Guvern Leancă, trebuie să vadă programul de guvernare, dar și componența nominală a acestuia. Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 a fost publicat astăzi pe pagina oficială a Guvernului, și urmează să fie prezentat joi, 12 februarie, în ședința în plen a Parlamentului, pentru votul de învestire a noului Guvern.
Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 conţine 17 capitole – combaterea corupției; politica externă, securitatea și apărarea; reintegrarea țării și consolidarea statalității; dezvoltarea economică, sporirea competitivității și crearea locurilor de muncă; justiția și drepturile omului; afacerile interne și siguranța cetățeanului; buna guvernare; politici sociale proactive; educația; sănătatea; cultura; tineret și sport; mass-media; diaspora; minoritățile naționale; protecția mediului; societatea civilă.
Programul îşi propune creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor, în special prin dezvoltarea economiei şi facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupţiei şi garantarea supremaţiei legii, asigurarea securităţii personale etc.
Cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană, se arată în Program. Pentru aceasta, Guvernul îşi propune să creeze toate premisele care vor asigura eligibilitatea țării noastre privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Totodată, Executivul va pleda în continuare pentru reintegrarea ţării. În plus, Guvernul îşi propune să construiască o societate bazată pe modelul social investind în dezvoltarea resursei umane, asigurarea şanselor egale, redistribuirea corectă şi justă a veniturilor către grupurile defavorizate şi garantarea protecţiei cetăţeanului împotriva oricărui gen de discriminare. La fel, se vor face în continuare investiţii în educaţie, ştiinţă, dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a serviciilor electronice. În domeniul ocrotirii sănătăţii se va insista pe aprofundarea reformelor, astfel încât oamenii să aibă, în egală măsură, acces la servicii de sănătate publică, medicale şi farmaceutice de calitate.
Diana Munteanu