Scopul deplasării întreprinse a fost cel de a controla ce măsuri se întreprind pentru a contracara pericolul îmbolnăvirii animalelor de pestă porcină africană, dat fiind riscul sporit din cauza focarelor acestei boli înregistrate în Ucraina.
Fermele de porci, atât ,,Agoseminvest,, de la Burlăceni, Cahul, unde sunt întreținute aproape 20 de mii de porcine, cât și întreprinderea individuală a antreprenorului Victor Derevolcov din Taraclia sunt situate la distanțe mici de frontiera cu țara vecină, în care sunt peste o sută de focare de infecție cu pesta porcină. Această vecinătate periculoasă i-a impus pe proprietarii fermelor să se mobilizeze, pentru a face față situației extraordinare și a preveni răspândirea virusului.
Anatolie Carapirea, administrează o ferma din Burlăceni, care are și o secție de îngrășare în aimediata apropiere de punctual vamal de la Vulcănești. El a adus la cunoștința Directorului General ANSA, că la întreprindere este instituit regimul strict de carantină. Angajaţii, prezenți la lucru, sunt supuși procesului de dezinfectare. Pe loc ei îşi schimbă hainele şi se spală. Doar după aceste proceduri, lucrătorii iesă pe teritoriul fermei. Dezinfectării sunt supuse și toate unitățile de transport, care intră pe teritoriul întreprinderii. Angajaților li este interzis să crească acasă porci. Ei se alimentează la cantina fermei, unde sunt preparate bucate din produse verificate.
Măsuri similare sunt luate și la ferma din apropierea Taracliei, unde antreprenorul Victor Derevolcov crește circa 50 de porcine. Aici procedurile-s mai simplificate, dat fiind că proprietarul doar cu încă un angajat, îngrijesc animalele, astfel fiindu-le mai ușor să repecte cerințele de profilaxie.
Măsuri de precauție sunt luate și la punctul vamal de la Vulcănești. Aici, precum s-a constatat, a fost intensificat controlul. ,,Este foarte important, a menționat Gheorghe Gaberi, că și administrația ucraineană conștientizează pericolul, la piețele din orașul Bolgrad fiind interzisă comercializarea cărnii de porcine,, . Această interdicție, precum și informarea corectă a locuitorilor, a condus, precum afirmă vameșii, la scăderea numărului de încălcări privind restricțiile de import a cărnii și a produselor din carne de porcină.
Conform declarației Directorului General ANSA, țara noastră va devein liberă de pesta porcină africană, dacă pretutindeni vor fi respectate măsurile de prevenire a pericolului răspândirii acestei boli periculoase, care, în caz contrar, ar putea aduce un prejudiciu enorm sectorului animalier.
Diana Munteanu