La data de 1 iunie 2017, în scuarul Catedralei (în apropierea Arcului de Triumf), s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului Văcuțelor. Începând cu ora 10:00, pictorii au transformat văcuțele în adevărate obiecte de artă.
Prima ediție în Republica Moldova a fost organizată la data de 1 iunie 2014. Văcuțele au fost pictate de designeri, pictori, vedete autohtone și oameni de creație. În anul curent, tema principală a Festivalului Văcuțelor este continuitatea tradițiilor naționale în artă. Astfel 10 pictori din Republica Moldova (Catrin Bespaliuc, Elena Bideac, Antonina Guretskaya, Marat Guțu, Oxana Diaconu-Catan, Parascheva Matciac, Natalia Nîș, Zoia Popova, Tatiana Razincov, Serghei Tiseev), au pictat 10 machete de văcuțe în mărime reală, folosind diferite tehnici și stiluri, potrivit MAIA.
Pe lângă cele 10 văcuțe, fiecare pictor va realiza în propriul atelier alte 5 văcuțe în miniatură. Miniaturile din lut ars au fost pregătite în exclusivitate pentru festival de maeștri în arta ceramicii. Preluând tradiția marelor Parade de văcuțe din diferite părți ale lumii, văcuțele în miniatură vor fi folosite ulterior ca suvenire.
Organizatorii planifică să amplaseze văcuțele pictate în puncte de interes pentru vizitatorii capitalei și a agropensiunilor din apropiere. De asemenea, se planifică amplasarea unei văcuțe la aeroport, precum și în fața unor clădiri administrative din centrul Chișinăului. Cu această ocazie, organizatorii vor anunța un concurs pentru toți doritorii de a amplasa una din văcuțe pe teritoriul lor.
Festivalul Văcuțelor Căsuța este organizat de producătorul de lactate din Moldova care aduce pe piață produse din lapte moldovenesc natural — compania LAPMOL, care celebrează aniversarea de 20 de ani în iunie 2017. Festivalul a fost organizat în colaborare cu Agenția producătorilor de lapte și produse lactate „Lapte”. Scopul evenimentului este de a familiariza consumatorul cu sectorul de producere și procesare a laptelui.
Văcuțele vor putea fi admirate în Scuarul Catedralei în perioada 1 — 15 iunie.
Dina Roșca