Avantajele oferite de Aranjamentul de la Haga pentru protecţia designului pe teritoriul altor state sunt utilizate şi de cetăţenii Republicii Moldova.
Domeniile prioritare ale protecţiei solicitate de către creatorii moldoveni în străinătate sunt: articole de mobilier; ambalaje şi recipiente pentru transportul sau păstrarea mărfurilor și etichete.
Un exemplu elocvent în acest sens este înregistrarea aspectului exterior al unei bănci, creată de către designerul Mihai Stamati. La o expoziţie din Franţa, designul băncii propus de creator a fost menţionat cu un premiu. Autorul a decis în primul rând să-şi protejeze drepturile, dar nu doar în Franţa, ci şi în toate ţările Uniunii Europene şi, de asemenea, în Republica Moldova. Cererea a fost depusă în 2010 şi a fost prima cerere depusă de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) la Biroul Internaţional al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) în format electronic. Imaginea acestei bănci a fost utilizată şi de OMPI în acţiunile de promovare, fiind plasată pe pagina electronică a organizației şi promovată în diferite broşuri publicate de OMPI.
De asemenea, pe 14 mai 2015, în Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul universitar UTM din Chişinău a avut loc lansarea celebrelor „bănci ale îndrăgostiţilor”, în cadrul proiectului „Le gardien des souvenirs”, cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Expoziţiei lucrărilor de creaţie ale studenţilor „Creaţia deschide Universul”.
Înregistrarea unui desen sau model industrial prezintă avantaje majore în construcţia politicii de management şi marketing al solicitantului asigurând exclusivitatea pe piaţă şi mijloace legale de apărare împotriva fenomenului de contrafacere. În acest context, Aranjamentul de la Haga privind înregistrarea internaţională a desenelor şi modelelor industriale fiind un sistem modern, fiabil şi în continuă dezvoltare oferă posibilitatea de a proteja designul/modelul industrial făcând economie de timp, bani, şi efort în diverse ţări.
Diana Munteanu