Vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate, constituind adesea factori agresivi, ce perturbează metabolismul organismului, declanșând deseori stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, sincope termice cu scăderea tensiunii arteriale și leşin, deshidratare, edem cutanat, arsuri, etc.
Cei mai expuși la vreme caniculară sunt persoanele care locuesc în orașe mari (Chișinău, Bălți) unde temperatura este ma ridicată cu 1-20C din cauza iradierii de căldură de pe suprafețele clădirilor și drumurilor, cele antrenate în lucrări agricole în câmp deschis, care activează pe șantiere de construcție.
Pentru a evita efectele negative a caniculei şi insolaţiei asupra sănătăţii, CNSP recomandă populației să respecte următoare reguli:
- Evitarea expunerii îndelungate la razele directe ale soarelui.
- Utilizarea mijloacelor de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
- Îmbrăcămintea lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale, încălţăminte comodă.
- Consumarea zilnică a cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului.
- Evitarea consumului de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv berii, a băuturilor fierbinți.
- Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
- Evitarea consumului de alimentele cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc.
- Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele de dimineaţă până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.
- Pentru a proteja locuinţa de pătrunderea căldurii – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
- Pe toată perioada cât temperatura exterioară este mai înaltă decât cea din locuință – ţineți ferestrele închise;
- Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.
Amintim că, meteorologii au emis Cod Galben de caniculă pentru perioada 11-13.08.2017. În intervalul menționat, pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult.
Elena Ivanov