Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a efectuat ieri o vizită de lucru pe șantierul de reconstrucție a tronsonului de canalizare pluvială pe bd. Constantin Negruzzi, obiectiv care face parte din cadrul programului de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere a 3 străzi principale din în zona centrală a capitalei.
Edilul a fost însoţit de conducătorii subdiviziunilor de profil, pretorii de sector dar şi de antreprenorul şantierului. După cum au informat responsabilii tehnici, în prezent se desfășoară o serie de lucrări complexe ce țin construcția căminelor de colectare a apelor, dar și de pregătire pentru trecerea pe sub pasajul subteran de la intersecția bd. C. Negruzzi – bd Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea.
Conform proiectului aprobat lucrările se desfășoară la o adâncime de 5-7 m și sunt dificile din cauza riscului alunecărilor de pământ. În prezent, pe tronsonul de canalizare pluvială au fost construite 13 cămine monolite de colectare din cele 21 incluse în proiect la care vor fi conectate receptoarele de captare a apei de ploaie.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă verificarea pe șantier demonstrează că suntem la o etapă avansată. De asemenea, s-au operat ajustări la proiect prin strămutarea axei canalizării pluviale, se efectuează lucrări suplimentare, dar cel mai important ca ele să fie finalizate la cel mai înalt nivel. „Putem spune că lucrăm la temelia orașului Chișinău, pentru a putea veni cu o soluție nu doar pentru 1, 2 – 10 ani, ci pentru 100 de ani”, a declarat edilul șef al capitalei.
Reconstrucția canalizării pluviale presupune înlocuirea conductelor existente cu diametru de 1000 mm cu cele de 1400 mm și construcția căminelor monolite pentru captarea debitului de apă în urma ploilor abundente și soluționarea problemei inundațiilor în zona Gării Feroviare.
Reabilitarea canalizării pluviale pe bd. Constantin Negruzzi, este parte componentă a proiectului “Chişinău – Proiect Sectorial Drumuri Urbane”. Proiectul prevede reabilitarea rețelei de străzi și trotuare, crearea unor locuri de parcare și modernizarea sistemului de iluminat public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, bd. C. Negruzzi, str. V. Alecsandri, str. Tighina, str. 31 August 1989 și str. Alexandru cel Bun, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții și Fondului Special de Energie Verde al BERD, în valoare totală de 22 milioane euro.