Orice gospodină care se respectă ştie să facă o salată de vinete. Cel puţin o dată însă, a avut ghinionul să nimerească vinete amare sau iuţi şi nu ştie de ce. Secretul este să ştii să alegi vinetele cele mai bune ca să eviţi astfel de situaţii jenante. Dacă totuşi ţi s-a întâmplat să ai ghinion, îţi arătăm noi ce să faci să dregi situaţia.
Vinetele fac parte din familia Solanaceae și sunt originare din India și Birmania, unde se presupune că erau cunoscute încă din anii 800 înainte de Christos, apoi au pătruns în China, Orientul Mijlociu, zona meridionala. Ele au început să fie apreciate ca legume abia în secolul al XV-lea, când au căpătat o extindere rapidă în foarte multe zone ale globului. În România, consumul de vinete se situează în jurul a 4,5 kg/locuitor. La noi în țară, vinetele sunt foarte apreciate în arta culinară, fiind bogate în săruri minerale și hidrați de carbon și cu valoare energetică ridicată.
CUM ALEGI VINETELE
Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase și pufoase. Le strângi între degetul mare şi cel arătător şi trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime : vinetele tari au semințe mari, iar cele verzui sunt amare. Când le cumperi, uită-te la codiţe, să fie cât mai verzi şi fragede. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Alege vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase.
CUM LE CUREŢI SĂ NU SE ÎNNEGREASCĂ
Vinetele se curăță încă fierbinți, să rămână miezul cât mai alb, având grijă ca, în timpul îndepărtării cojii, să se clătească degetele în apă rece, însă imediat să se șteargă mâna cu prosopul, ca apa să nu vină în contact cu miezul vinetei, altfel se înnegresc.
După ce le-ai copt şi le-ai curăţat de coajă le pui pe un tocător înclinat spre chiuvetă, le despici în două pe lungime să se scurgă bine şi mai cureţi din seminţele negre. ATENŢIE : Dacă le laşi la scurs direct în chiuvetă pune o folie de plastic sau aluminiu pe locul unde se scurge zeama de la vinete pentru că pătează. NU LE ATINGE CU NIMIC METALIC!!! Foloseşte o lingura din lemn sau o spatulă specială din plastic.
CUM „SALVEZI” O SALATĂ AMARĂ
După ce le coci şi le cureţi şi ţi-ai dat seama că sunt amare, pune-le pe un fund de lemn, mărunţeşte-le cu o lingură de lemn, presară-le cu sare şi inclina fundul, ca să se scurgă zeama iute. Se mai poate lua din „amăreală”cu puţină maioneză sau dovlecel fiert şi tocat.
TRUCURI PENTR O SALATĂ DE „CHEF”
Pentru ca salata de vinete să fie cât mai albă şi pufoasă, pune vinetele în blender. Amestecate în acest fel vor fi mult mai aerate. Câteva picături de lămâie o mai albeşte.
În cazul în care faceţi salata cu maioneză, puteţi pune câteva linguri de smântână, amestecate la finalul maionezei. ATENŢIE : Se foloseşte doar smântână cu o grăsime de 20% şi nu se amestecă în prealabil în cutie. Se pune pe rând câte o lingură şi următoarea abia după ce s-a omogenizat precedenta. De asemenea, la maioneză puteţi folosi mixerul pentru că va ieşi mult mai uşor amestecul.
Sursa: voceatransilvaniei.ro