PNUD Moldova anunță încheierea procesului de colectare a fondurilor pentru proiectul “Coolege Vitamine”, care are ca scop creșterea consumului de fructe proaspete în instituțiile pre-școlare și școlare din Moldova prin distribuirea gustărilor din mere proaspete, feliate.
Potrivit unui comunicat de presă, campania de mobilizare a resurselor financiare s-a derulat în perioada 30 mai – 30 iulie, interval în care au fost colectate fonduri atât pe platforma online Indiegogo, cât și prin donații offline (pagina web a proiectului – http://www.picivoinici.md și terminalele de plată QIWI și MMS), cumulându-se astfel donații în mărime de 12.417 USD de la mai mult de 170 donatori. Pe parcursul desfășurării campaniei, inițiativa s-a bucurat de tot mai multă susținere din partea societății civile și a sectorului privat, finanțarea proiectului ajungând la 124% din fondurile propuse.
Fiecare dolar din suma donată urmează a fi dublat de PNUD Moldova, iar fondurile colectate vor fi transferate direct companiilor de procesare și ambalare a fructelor, care au fost selectate prin concurs pentru elaborarea produsului finit.
”Suntem profund impresionați și puternic încurajați de succesul imens al campaniei de colectare de fonduri PNUD, care are ca scop promovarea modului sănătos de viață în rândul copiilor din Moldova. Până în prezent, am mobilizat 12.417 $ de la persoane fizice, entități publice și private, pentru inițiativa de includere a fructelor proaspete în meniul zilnic al copiilor la școală. Această inițiativă promovează, de asemenea, producția locală cu procesare minimă, în condițiile unei productivități și potențial de export în creștere”, susține Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă a PNUD în RM.
Beneficiarii proiectului, selectați în urma unui concurs deschis, sunt: Grădinița nr. 91, Școala-grădiniță nr. 152 “Pas cu Pas”, Școala-grădiniță nr. 199, Liceul Teoretic Universul și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”. PNUD Moldova urmează să stabilească împreună cu managerii instituțiilor de educație un model de distribuie a gustărilor, care va include și lecții de informare asupra beneficiilor consumului de fructe proaspete. De asemenea, este planificată și implicarea copiilor în activități de plantare a pomilor fructiferi și de colectare de fructe, pentru a cultiva responsabilitatea față de mediu și familiariza cu procesul de creștere și recoltare.
Precizăm că, inițiativa “Coolege Vitamine” face parte din proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017.
Dina Roșca