Locuitorii raionului Cimișlia au un muzeu, unde va vor fi păstrate istoria, tradiţiile şi arta din localitate. Instituţia, deschisă de către autorităţile locale, într-un fost conac boieresc, este vizitată zilnic de zeci de oameni. Exponatele din muzeu au fost adunate de la localnicii din regiune.
Cele peste două mii de exponate au fost adunate de la locuitorii raionului.
“Aici este și îmbrăcăminte, sunt și populare. Se consideră ca fiind un muzeu raional, dar la noi sunt mai multe etnii, sunt și bulgare. Sunt și covoare, tot ce era de țesut”, a explicat directorul instituţiei, Alexandru Bulat.
Muzeul se află într-o clădire proaspăt renovată. Lucrările de reparație au durat doi ani și au costat un milion două sute de mii de lei, bani alocați din bugetul local, dar și din cel de stat.
“De facto, ne gândim ca să fie nu numai un muzeu simplu, de istorie și etnografie și artă al raionului, dar să fie ca un complex. Sperăm că acest muzeu va atrage și turiști la noi în raion”, a spus preşedintele raionului Cimişlia, Maxim Colţa.
Vizitatorii s-au arătat încântați de muzeu, iar unii spun că vor contribui și ei la îmbogăţirea colecţiei acestuia:
“Să văd ulcioarele cele vechi. – Îți plac? Da, foarte mult. – Ai ceva acasă ca să aduci aici? Am. Două monede și niște chei vechi”.
“Toată populația din Cimișlia are posibilitate, în primul rând, să aducă obiecte care vor deveni relicve. Cei din generația mai tânără vor veni şi vor vedea cum a fost traiul generațiilor precedente”.
Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi cu excepţia zilelor de sâmbătă şi luni, iarintrarea este gratuită deocamdată. În țara noastră sunt 170 de muzee de istorie şi etnografie.
Sursa: publika.md