Doar 15 spitale din Republica Moldova ar rămâne funcționale în cazul unui cutremur puternic. Concluzia poate fi desprinsă din cel mai recent raport (din 2011) privind „Evaluarea siguranţei spitalelor din Republica Moldova” elaborat de Ministerul Sănătății, anunță www.mednews.md .
În cadrul realizării proiectului „Evaluarea siguranţei spitalelor din R. Moldova” au fost evaluate 66 de spitale: 17 republicane, 10 municipale, 34 raionale şi 5 instituţii medicale departamentale.
Spitalele care au intrat în grupul „A” de siguranţă vor fi funcţionale după o calamitate naturală şi nu vor pune în pericol viaţa pacienţilor sau a personalului medical. Instituţiile care au intrat în categoria „B” de siguranţă ar putea să nu reziste unui eventual cutremur şi ar pune viaţa oamenilor în pericol. În categoria „C” au intrat spitalele care nu vor mai fi funcţionale după un dezastru natural.
În urma evaluării s-a constatat că toate spitalele departamentale evaluate au fost clasate în grupul „A” de siguranţă. Din cele 61 de spitale publice evaluate 15 spitale sau 24,6% din total, au fost clasate în grupul „A” de siguranţă, fapt ce vorbeşte despre un grad relativ înalt de rezistenţă la impactul eventualelor dezastre, precum şi despre capacitatea acestora de a funcţiona sigur în condiţii dificile cauzate de situaţii excepţionale.
Circa 62% de spitale (7 republicane, 6 municipale şi 28 raionale) din total, au fost clasate în grupul „B” de siguranţă, ceea ce înseamnă că acestea au un grad mediu de rezistenţă la impactul eventualelor dezastre, precum şi unele carenţe în asigurarea funcţionării stabile a spitalului în situaţii excepţionale. Iar 5 spitale (4 republicane şi unul raional), sau 8,2% din total, au fost clasate în grupul C de siguranţă, la care, conform metodologiei, se atribuie spitalele care nu asigură rezistenţa la impact şi funcţionarea sigură în situaţii excepţionale şi care necesită măsuri urgente de ameliorare a situaţiei.
În grupul „C” de siguranţă au intrat spitale precum Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie, Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Em. Coţaga”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „T. Ciorbă” şi Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.
Printre cele mai sigure spitale în cazul unei calamităţi naturale s-au dovedit a fi Spitalul de Ftiziopneumologie Vorniceni, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”, Institutul de Cardiologie.
Potrivit specialiștilor, în Chișinău există cel puțin 85 de clădiri uzate periculoase. 43 dintre ele sunt construite din lampaci sau piatră spartă – totalmente lipsite de seismo-rezistență. Pericolul ca acestea să se dărâme în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977 este foarte mare, susțin experții Institutului de Geologie.
Anual, în zona Vrancea se produc peste o sută de cutremure. În secolul trecut, în Republica Moldova au fost resimțite trei cutremure puternice, cu epicentrul în zona Vrancea: în anul 1949, 1977 dar și 1986. Pagubele provocate de ultimul, cu intensitate de 7,2, au fost de peste 800 milioane de dolari.
Elena Ivanov