Procesatorii de zahăr au asigurat că toată cantitatea de sfeclă de zahăr din acest an va fi prelucrată. Anunţul a fost făcut în cadrul unei şedinţe pe care au avut-o producătorii de sfeclă şi procesatorii de zahăr la ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, la care a participat ministrul, Vasile Bumacov.
Potrivit lui Tudor Chilari, producător de sfeclă de zahăr din Drochia, anul acesta va fi majorată perioada de prelucrare a sfeclei de zahăr, datorită unei roade record la hectar.
„Dacă în anii precedenţi pînă la data de 15 decembrie, toată cantitatea de sfeclă de zahăr era deja adusă la fabricile de procesare, anul acesta aceasta este depozitată în cîmpuri, iar procesul de prelucrare va dura toată luna ianuarie”, a declarat producătorul.
De cealaltă parte, Octavian Armaş, unul dintre procesatorii de zahăr, a dat asigurări că toată cantitatea de sfeclă de zahăr care este pe dealuri va fi prelucrată la fabrici.
„Vom efectua şi cheltuieli suplimentare pentru acest proces. Ne asumăm riscul. Anul acesta şi exportul de zahăr în UE va fi mai mare, de circa 100 mii de tone, comparativ cu 60 mii de tone cîte au fost în anii precedenţi”, a afirmat Armaş.
La finalul şedinţei, ministrul Bumacov a afirmat că s-a reuşit mobilizarea tuturor producătorilor şi procesatorilor de zahăr şi că în timp util toată cantitatea de sfeclă de zahăr va fi procesată.
Anul acesta, recolta de sfeclă de zahăr a fost una record, de peste 1,2 milioane de tone, cu circa 200 mii de tone mai mult decît în anul precedent, chiar dacă suprafaţa semănată în 2014 a fost mai mică. Astfel, şi cantitatea de zahăr va fi una record, de peste 190 de mii de tone.
Elena Ivanov