Anim’est revine la Chișinău pentru a șasea oară. De această dată, Festivalul Internațional de Animație vă invită la film și distracție maximă, în perioada 27-30 octombrie, la Cinematograful Odeon.
Potrivit unui comunicat de presă, timp de cinci ani, în fiecare toamnă, Anim’est ne-a adus cele mai premiate filme de animație, workshopuri pentru copii și tineri, selecții de scurtmetraje românești, concerte și nu a uitat să promoveze animația autohtonă.
În cea de-a șasea ediție a festivalului, pisicile, cele care domină Internetul, eterul și casele, vor domina și programul Anim’est 2016, în toate secțiunile – de la animațiile pentru copii, până la cele destinate exclusiv adulților.
De altfel, veți putea încheia luna octombrie cu lungmetraje create fie acum 50 de ani, fie cu unele foarte recente. „Parisul Vesel”, regizat de Abe Levitow, în 1962, spune istoria unui motan cu o înaltă şcoală a vieţii şi un farmec personal incontestabil. Acesta trăieşte fericit în peisajul rural francez alături de aleasa inimii sale. Toate bune şi frumoase, până în momentul când pisica decide să-şi împlinească un vis mai vechi – să experimenteze luxul parizian. Un alt film din seria „oldies, but goldies”, care va fi rulat în cea de-a șase ediție Anim’est, este „Pisicile aristocrate”, o producție de Walt Disney (r. Wolfgang Reitherman, 1970). De această dată, acțiunea are loc în inima Parisului, unde o milionară excentrică, dar foarte bună la suflet, le lasă moștenire întreaga sa avere Ducesei, pisica ei din înalta societate, și celor trei pisoiași ai acesteia. Urmează tot soiul de aventuri și multe hohote de râs, căci lacomul ei majordom pune la cale supremul plan de răpire pisicească. Singurii care mai pot salva situația sunt neînfricatul motan vagabond, Thomas O’Malley, și trupa lui de pisici iubitoare de jazz.
Rămânem în Franţa, însă revenim în perioada contemporană, cu „O pisică la Paris”, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. În acest lungmetraj aflăm povestea luiDino, un motan ce duce o viață dublă. În timpul zilei, el locuiește cu Zoe, o fetiță a cărei mamă, Jeanne, este polițistă. Noaptea, Dino lucrează cu Nico, un hoț cu o inimă mare.
Anim’est aduce la Chișinău și o selecție specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, produse în epoca filmului mut (1923-1930). Scurtmetrajele cu celebra pisică neagră antropomorfă, desenată de Otto Messmer, revin restaurate după mult timp pe marele ecran și vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă special pentru această selecție. Tot pentru copii, Anim’est a pregătit lungmetrajul „Pim & Pom”(r. Gioia Smid, 2014), despre prietenia dintre impulsivul și aventurosul Pim și prudentul Pom e pusă la încercare atunci când au de găsit drumul spre casă. Programul din acest an va include și două seturi de scurtmetraje cu pisici, toate sunt filme de autor.
Cea de-a șasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 27-30 octombrie 2016 a Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţiile Este’n’est şi ALTFilm, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei din România, Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
Dina Roșca