În numele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Secretarii de Stat ai MAIA Iurie Scripnic și Vasile Șarban au felicitat fermierii din Ștefan-Vodă și UTA Găgăuzia și le-au înmânat Diplome de Onoare, în semn de apreciere și recunoștință pentru munca asiduă și rezultatele remarcabile obținute în anul curent.
“Ne bucurăm că, agricultorii din Ștefan-Vodă, în pofida intemperiilor, rămân ancorați la ideea dezvoltării sectorului agricol. În acest sens, în anul curent, au fost depuse pentru subvenționare 259 de dosare în sumă de 63 mln 206 mii lei, dintre care 100 de dosare sunt pentru achiziționarea tehnicii agricole. Totodată, din totalul de 10 dosare autorizate pentru sectorul zootehnic, 4 fermieri deja au beneficiat de subvenții. Vă doresc să reușiți ce vă propuneți, să prosperați și să înregistrați rezultate semnificative. MAIA va fi alături de Dvs. și va susține spiritul inovativ”, a subliniat oficialul.
În raionul Ștefan-Vodă sunt 11 mini-ferme de bovine, 27 ferme de ovine, 11 de caprine, 7 de suine, 2 de iepuri, 3 de păsări. Cultura de viță-de-vie se cultivă pe o suprafață de 3500 ha, iar livezile ocupă circa 3600 ha.
La fel, în UTA Găgăuzia, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei profesionale a agricultorilor, Secretarul de Stat al MAIA Vasile ȘARBAN a transmis un mesaj de felicitare și urări de bine.
“Îmi exprim recunoștința și respectul pentru devotamentul, responsabilitatea și efortul zilnic ce îl depuneți întru dezvoltarea agriculturii – verigă importantă a economiei țării noastre. Vă asigur că, ministerul, prin politicile elaborate va susține în continuare comunitatea agricolă. Autoritățile conștientizează necesitatea sporirii imunității sectorului agricol la factorii de risc și vor insista asupra adaptării la noile tendințe tehnologice din domeniu. Rămânem un partener de încredere pentru comunitatea agricolă”, a subliniat oficialul.
În context, Vasile Șarban a menționat că, principalele priorități ale ministerului pentru perioada următoare sunt: crearea infrastructurii de piață pentru producția agroalimentară, dezvoltarea infrastructurii rurale, definitivarea politicii de subvenționare și impozitar, fortificarea segmentului de știință și cercetare în domeniul agriculturii. În aceeași ordine de idei a subliniat că, acțiunile MAIA rămân a fi orientate spre promovarea producătorului și produsului autohton, crearea Centrelor Agroalimentare, facilitarea accesului la finanțe destinate investițiilor în agricultură, dezvoltarea infrastructurilor de irigare și protecție antigrindină, prin majorarea de suprafețe ș.a.