Pe 14 septembrie curent, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a fost gazda unui Atelier de lucru cu genericul „Gestiunea colectiva a drepturilor de reproducere”. Organizatorii evenimentului au fost AGEPI in cooperare cu Federatia Internationala a Organizatiilor pentru Drepturile de Reproducere (IFRRO), Belgia, reprezentata de catre dna Anita Huss-Ekerhult, Consilier General.
In cadrul atelierului au participat experti ai organismelor de gestiune colectiva din Romania: „COPYRO” si „Opera Scrisa.Ro”. La eveniment au mai fost prezenti specialisti ai AGEPI si reprezentanti ai organizatiilor de gestiune din Republica Moldova: Asociatia Nationala pentru Protectia Creatiei Intelectuale (ANPCI), Asociatia „Drepturi de Autor si Conexe” (AsDAC), AO “ReproMold”, precum si ai Centrului de Licentiere si Administrare a Drepturilor (CLAD), Asociatiei Bibliotecarilor (ABRM), Intreprinderea Editorial-Poligrafica “Stiinta” si “Maxiteh-ST” SRL.
Intrunind experti ai organizatiilor de gestiune a drepturilor de autor din Republica Moldova si Romania, precum si experti internationali in domeniul gestionarii drepturilor de reproducere, atelierul de lucru a avut drept obiectiv familiarizarea titularilor de drepturi (autori, edituri), a reprezentantilor utilizatorilor (importatori, biblioteci), cu cele mai bune instrumente de gestiune colectiva a drepturilor de reproducere.
In deschiderea Atelierului, un cuvint de salut a rostit Directorul general adjunct al AGEPI, domnul Ion Tiganas. “Acest seminar are scopul de a dezvolta sistemul de gestiune colectiva pentru a-l face mai performant, pentru a-l face mai corect, mai transparent, pentru a fi considerat benefic atit de autori cit si de reprezentantii mediului privat. ”, a precizat domnul Ion Tiganas.
In conformitate cu agenda atelierului de lucru, dna Anita Huss-Ekerhult a prezentat principalele prevederi ale Directivei Uniunii Europene privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multi-teritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piata interna. Despre experienta Republicii Moldova privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor a vorbit dna Olga Belei, sef sectie respectarea legislatiei, AGEPI. Totodata, dl Alexandru Selari, Director General OperaScrisa.ro, a prezentat informatii despre experienta Romaniei privind gestiunea colectiva a drepturilor de reproducere.
La finele atelierului a avut loc o masa rotunda. Au fost discutate subiecte ce tin de practici si instrumente de gestiune a drepturilor de reproducere, negocierea tarifelor pentru drepturile de reproducere, criteriile de stabilire a tarifelor, precum si colectarea si distribuirea remuneratiei pentru reproducere. S-a vorbit si despre relatiile dintre organizatiile de gestiune colectiva a drepturilor de reproducere cu titularii de drepturi. Participantii si-au impartasit din initiativele si experientele proprii privind gestiunea colectiva a drepturilor de reproducere.
Atelierul a fost util pentru participanti, care si-au exprimat dorinta de a-si aprofunda cunostintele in cadrul altor intilniri sau ateliere de lucru de acest gen. Ei au accentuat importanta unor astfel de evenimente pentru preluarea celor mai bune practici in domeniul gestiunii colective a drepturilor de reproducere.
Diana Munteanu