Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri modificările la Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova. Documentul stabileşte numărul minim de acte solicitate în procesul de vămuire a mărfurilor și mijloacelor de transport și se bazează pe analiza practicilor altor state, precum și legislația UE.
Astfel, hotarârea prevede că, pentru export, numărul actelor care însoțeau declarația vamală a fost redus de la 9 până la 3, iar pentru import – de la 11 la 3. Este vorba despre următoarele documente: factura, documente de transport și actul permisiv (valabil pentru anumite categorii de mărfuri).
Reducerea numărului de acte necesare vămuirii va reduce timpul și va diminua costurile aferente activității de import/export. Totodată, modificările vor asigura aplicarea uniformă a măsurilor netarifare, vor minimiza riscul corupției și vor apropia Republica Moldova de standardele europene în domeniul comerțului transfrontalier.
Noile prevederi vor ajuta companiile din Republica Moldova să beneficieze pe deplin de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, semnat cu Uniunea Europeană. Simplificarea procedurilor este, în special, benefică pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, care au resurse limitate.
Adițional, Regulamentul aprobat precizează noțiunea de control fizic al mărfurilor, în corelare cu practicile internaționale și legislația statelor-membre UE. Astfel, controlul fizic se va efectua total sau parțial (în dependență de gradul de risc). Acest lucru va contribui la reducerea costurilor aferente efectuării controlului fizic total (costurile de descărcare/încărcare, cântărire, depozitare, etc.) suportate de agenții economici.
Elena Ivanov