De la 1 ianuarie 2017, polițiștii de frontieră sunt împuterniciți cu dreptul să verifice existenţa şi valabilitatea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta). Astfel, până în prezent, angajații Poliției de Frontieră au constatat că mulți dintre conducătorii auto, fie intenționat sau din necunoaștere, prezintă vinieta nevalabilă, fiind depistate 100 de documente.
La fel, aflându-ne în perioada sărbătorilor de iarnă, care a determinat creșterea fluxului de persoane, dar și al mijloacelor de transport, inspectorii Poliţiei de Frontieră au stabilit că numărul conducătorilor auto care dețin viniete nevalabile este în creștere.
Vă aducem la cunoștință că în conformitate cu completarea art.7 din Legea nr. 283 din 28 decembrie 2011 cu privire la Poliţia de Frontieră, dar și intrării în vigoare a Legii 280 din 16.12.2016, instituția este în drept să oprească şi să efectueze controlul existenţei şi valabilităţii vinietei, iar în cazul expirării termenului de aflare pe teritoriul vamal a mijlocului de transport declarat prin acţiune, să îl reţină şi să îl aducă către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră, fapta fiind consemnată într-un proces-verbal. Cheltuielile de aducere a mijlocului de transport, în mărimea stabilită de Guvern, sunt suportate de către persoana fizică care a încălcat termenul de aflare a mașinii pe teritoriul vamal.
Totodată, în baza art.2873 al Codului Contravențional al R. Moldova, aflarea pe teritoriul R. Moldova a vehiculului înmatriculat în străinătate, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei, pentru o perioadă mai mică de 7 zile, se sancționează cu amendă de 2000 lei. Săvârșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic a contravenției de către o persoană fizică, se sancționează deja cu o amendă de 2600 lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 lei. Pentru o perioadă mai mare de 7 zile, se sancționează cu o amendă de 2600 lei, iar săvârșirea repetată a aceleeași contravenții de către o persoană fizică se sancționează cu o amendă de 3000 lei și pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6000 lei.
Atenționăm că, perioada de valabilitate a vinetei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa. Perioada de valabilitate a certificatelor care atestă achitarea vinietelor, nu poate depăși cumulative 180 zile pe parcursul unui an calendaristic, iar în cazul schimbării deținătorului autovehiculului sau al cedării dreptului de folosință asupra acestuia vinieta își menține valabilitatea.
Pentru a preveni dificultățile la traversarea frontierei de stat, Poliția de Frontieră atenționează conducătorii de autovehicule neînmatriculate în R. Moldova, la respectarea termenilor și modului de achitare a acestei taxe în bugetul statului, pentru a evita sancționarea contravențională.
Totodată, menționăm că până la 1 aprilie 2017, în calitate de puncte autorizate de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor naționale de către autovehiculele neînmatriculate în R. Moldova, este desemnat locul aflării organului vamal.
Evident, moldoveanul nu poate fara aventuri. Vorba ceea, de ce sa achiti mai mult, nu? Cred ca dupa reducerea de 70% pentru inmatricularea masinilor in RM, guvernarea o sa le dea grav peste nas desteptilor care o sa continuie sa umble cu masini cu numere straine. Si bine o sa faca.
Acum ma gindesc cum se proceda pina nu demult cind coruptia era in capul mesei si mii de euro ajungeau zilnic in buzunarul vamesilor si a lui Filat. Se pare ca totusi arestarile dau rezultate.
Iata asa si se intampla in perioada lui Filat, nu degeaba de la investirea lui Vrabie, de la aceasta institutie de stat au fost demisi peste 60 de vamesi.