Pe data de 21 iulie curent, a avut loc conferința de lansarea a componentei ”Compensații pentru Susținerea Vînzărilor (CSV)”, în cadrul proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”.
Participanții la eveniment au fost reprezentanți ai Direcțiilor agricole raionale, oficiilor teritoriale ale Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) și oficiilor raionale a Rețelei de Extensiune Rurală (ACSA), reprezentanți ai Federaţie Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Federației Agroinform și Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UAPA), care s-au adunat pentru a lua cunoștință cu prevederile noii componente. Din partea Direcţiei agricultură şi cadastru a aluat parte specialistul principal, dl V. Popuşoi.
Scopul implementării componentei ”Compensații pentru Susținere Vînzărilor (CSV)” este susținerea producătorilor de fructe și struguri care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații.Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari SUA, finanțare adițională a Proiectului MAC-P de către Banca Mondială.
În cadrul conferinței, au fost aduse informaţii despre modul de acordare a sprijinului financiar, criteriile de eligibilitate, categoriile de produse pentru care se alocă compensația și procedura de plată a compensației respective. Raportorii au notat că se consideră eligibili pentru acordarea sprijinului financiar producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr/prun sau plantații viticole ce nu depășeste suprafața de 15 ha, iar în cazul soiurilor de struguri se acordă compensații doar pentru soiurile europene (pentru vin) și soiul tip „Isabella” şi care au fost predate întreprinderilor de prelucrare a materiei prime agricole, direct sau prin intermediul colectorilor. De asemenea, s-a subliniat faptul că pentru fiecare soi de fructe/struguri s-a stabilit mărimea sprijinului financiar ( 1,93 lei/kg de mere, 1,35 lei/kg de prune, 1,54 lei/kg de struguri soiuri europene, 0,77 lei/kg de struguri soiul ”Isabella”) și o recolta medie per hectar (mere– 40 t/ha, prune – 18 t/ha, vie – 12 t/ha).
S-a adus la cunoştinţă că dosarele de solicitare a sprijinului financiar însoțite de actul de predare-primire se depun de către comisiile speciale, create de către primării, pînă la 7 septembrie 2015 la secțiile/serviciile teritoriale ale AIPA, iar în termen de 15 zile lucrătoare se introduc în registrul electronic, după care sunt transmise oficiului central.
Elena Ivanov