Ministerul Culturii, în comun cu Secția cultură a municipiului Bălți și Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, la sfârșitul săptămânii trecute, a organizat un seminar regional de instruire pentru conducătorii instituțiiilor muzeale. Seminarul, desfășurat în incinta Bibliotecii municipale „Eugeniu Coșeriu”, a adunat specialiști și directori ai muzeelor din raioanele regiunii Nord.
Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul face parte dintr-un șir de alte seminare regionale desfășurate în zona Sud și Centru, în luna mai și, respectiv, în noiembrie curent. Pentru evidențierea bunelor practici în activitatea muzeală, toate seminarele au fost organizate în incinta muzeelor locale. Conducătorii celor trei muzee – Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, Muzeul raional de Istorie şi Etnografie “Anatol Candu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, Muzeul Satului din Avdarma, raionul Comrat, au exemplificat prin activități proprii modalitățile prin care este valorificată expoziția muzeală în vederea atragerii publicului vizitator, respectiv creșterea audienței.
Ideea organizării unor astfel de seminare vine ca urmare a procedurilor de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei de dezvoltării a culturii Cultura 2020, identificându-se, astfel necesitatea de a intensifica dialogul cu reprezentanții autorităților publice locale întru creșterea gradului de realizare a acțiunilor încluse la capitolul „Patrimoniul cultural” din Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei. Totodată, seminarele au avut scopul de a identifica gradul de implementare al cadrului normativ și legislativ în domeniul muzeal și de a familiariza responsabilii din domeniu cu proiecte de noi acte normative și legislative, precum este cel al Legii muzeelor.
În acest context, subiectele seminarului au inclus discuții asupra acțiunilor prevăzute în Strategia de dezvoltare a culturii, precum sunt: rolul instituției muzeale în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural mobil și imobil; integrarea muzeelor prin intermediul activităților sociale și educaționale, dar și a serviciilor publice în circuitul și activitatea comunității; oportunități de valorificare a colecțiilor muzeale, fiind prezentate un șir de bune practici ș.a. Dincolo de aspectele teoretice importante pentru formarea specialiștilor în domeniu, seminarul a avut un caracter practic. S-a pus accentul pe documentarea și evidența patrimoniului cultural mobil, corectitudinea procedurilor de completare a formularelor statistice 8 C „Activitatea muzeului”, fiind scoase în evidență cele mai comune erori comise la completare. Svetlana Pociumban, șef al direcției generale politici culturale din cadrul Ministerului Culturii, a atenționat despre necesitatea de a respecta și implementa în mod corespunzător procedeele de evidență a obiectelor muzeale, prin completarea și actualizarea registrelor de evidență, a fișelor de evidență/analitice, dar și a fișelor de sănătate.
Participanții seminarului au remarcat și apreciat inițiativa Ministerului Culturii de a organiza și desfășura astfel de întruniri, aducând în discuție un șir de probleme cu care se confruntă lucrătorii din rețeaua muzeală. Printre acestea – lipsa cursurilor de calificare/recalificare în domeniul muzeografiei, slaba finanțare a activității muzeelor, salarizarea infimă, care nu atrage tinerii specialiști, insuficiența actelor normative necesare întru reglementarea activității muzeelor.
Elena Ivanov