Un proiect de lege cu privire la interdicția explorării și extragerii gazelor de șist din Moldova a fost pregătit de „Partidul Nostru”. Despre aceasta a declarat liderul partidului Renato Usatîi în cadrul celui de-al V-lea Congres extraordinar.
Potrivit unui comunicat de presă, despre proiectul de lege în acest sens, de asemenea se menționează și în rezoluția congresului. Formațiunea politică aflată în opoziție consideră și explorarea, și exploatarea hidrocarburilor drept „extrem de periculoase”. „PN” va transmite documentul președintelui Igor Dodon pentru ca el să poată propune în Parlament interdicția la nivel legislativ de a extrage șistul în Moldova. Dacă deputații vor refuza, „Partidul Nostru” va organiza un referendum.
„Asemenea gen de activități nu doar vor cauza daune ireparabile ecologiei și pămînturilor roditoare, dar sînt și extrem de periculoase pentru sănătatea populației”, se arată în rezoluție. „Cerem interzicerea, la nivel legislativ, a explorării și extragerii hidrocarburilor din Republica Moldova. În acest sens, transmitem președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, un proiect de lege pentru a-l prezenta Parlamentului”.
„Partidul Nostru” își rezervă dreptul de a iniția un referendum cu privire la modificarea Legii cu privire la interzicerea explorării și producției de hidrocarburi de șist în Moldova”, a declarat în cadrul raportului său susținut prin intermediul unei legături video directe de la Moscova, Renato Usatîi. Pe lîngă asta, „Partidul Nostru” a declarat despre pregătirea de a iniția și susține acțiuni de protest și nesupunere civică în locurile unde se presupune că va fi explorarea și exploatarea gazului de șist.
Amintim că, la începutul lunii ianuarie Guvernul Filip a semnat un acord de concesiune cu compania americană Frontera Resources International privind explorarea petrolului și gazului de șist. Este vorba despre o colaborare pentru 50 de ani. Despre darea în concesiune a 40% din teritoriile Moldovei, guvernul nu a anunțat nimic. Aceasta s-a aflat doar grație unui comunicat de presă lansat de către compania americană. Împotriva planurilor de extragere în Moldova a gazului de șist au vorbit mai mulți experți, oameni de știință și organizații civice, inclusiv ecologiștio internaționali din „Greenpeace”
Extragerea gazului de șist presupune forajul orizontal și fracturarea hidraulică (fracking). Tubul orizontal trece printr-un strat de gaze de șist. Ulterior, în interiorul tubului, sub presiune, se pompează zeci de mii de metri cubi de apă, nisip și chimicale. În rezultatul spargerii stratului, gazele intră prin crăpături în interiorul tubului forat, iar ulterior este extras la suprafață. Tehnologia dată va cauza daune enorme mediului înconjurător. Ecologiștii independenți au considerat că fluidul de foraj special conține 596 denumiri de chimicale: inhibitori de coroziune, agenți de îngroșare, acizi, biocizi, inhibitori pentru controlul șistului, gelifianți. Pentru fiecare foraj sînt necesari pînă la 26 de mii de metri cubi de fluid. Potrivit datelor „Greenpeace”, frackingul este interzis în Germania, Franța, Bulgaria și unele state ale SUA. Chestiunea privind interdicția acestei tehnologii riscante este actuală în Polonia și Ucraina.
Dina Roșca