Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o serie de măsuri dedicate reabilitării, protejării şi valorificării Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”.
Potrivit unui comunicat, conform actului normativ, Ministerul Culturii va elabora şi promova, pe parcursul anului curent, măsuri de restaurare, conservare şi valorificare a rezervaţiei, de amenajare a teritoriului acesteia şi a zonei de protecţie, respectiv va lua măsuri de reformare a managementului Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, precum şi de dezvoltare a turismului în regiune.
Totodată, vor fi analizate condiţiile de exploatare şi protejare de către comunitatea monahală din Butuceni a obiectelor turistice: Biserica Naşterea Maicii Domnului, Schitul rupestru „Peştera” şi spaţiul cetăţii getice „Butuceni”, înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat.
Hotărârea de Guvern mai prevede că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în cooperare cu administraţia publică locală şi instituţiile de resort, pe parcursul anului 2016, va propune spre implementare proiectul de reparaţie a drumului local pe sectorul Butuceni – Măşcăuţi.
În acelaşi timp, Guvernul recomandă autorităţilor publice locale să coopereze cu administraţia Rezervaţiei în vederea elaborării şi punerii în aplicare a Planului de amenajare a teritoriului din regiune, să încurajeze revitalizarea meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor populare, să promoveze produsele ecologice şi dezvoltarea turismului cultural-ecologic.
Rezervaţia „Orheiul Vechi” reprezintă un sistem de peisaje culturale şi naturale unice pe plan mondial şi de o importanţă deosebită pentru Republica Moldova.
Dina Roșca