Aproximativ 6800 de persoane private de libertate, au avut dreptul să-şi exprime opţiunile electorale. Dintre acestea, 6500 au dorit să-şi exercite dreptul constituţional, anunță Departamentul instituțiilor penitenciare.
Conform procedurii, de către şefii tuturor instituţiilor penitenciare din țară au fost întocmite în prealabil liste cu toate persoanele deţinute, care au drept de vot.
Procesul electoral s-a desfăşurat în zone special amenajate în incinta locurilor de detenţie. Deţinuţii au votat prin intermediul urnelor mobile, asigurate de către membrii secţiilor de votare din circumscripțiile electorale în raza cărora se află penitenciarele.
Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuiau să îndeplinească mai multe condiţii: să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, să aibă peste 18 ani şi să deţină acte de identitate valabile.
Majoritatea dintre ei, au afirmat că au votat pentru dreptate, libertate, liniștea și bunăstarea ţării, o viaţă prosperă şi un viitor mai bun pentru copiii lor.
DIP menționează că, deţinuţii din custodia celor două penitenciare din Bender, nr.8 şi nr.12, nu și-au putut exercita dreptul constituțional la vot. Potrivit membrului Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului, Eduard Bumbac, urna mobilă nu a putut ajunge în penitenciarele din Bender pentru că miliţia transnistreană a blocat accesul membrilor Biroului electoral din Varniţa, care urmau să asigure exercitarea dreptului de vot pentru deţinuţii celor două penitenciare din oraşul Bender, aflate sub jurisdicţia Chişinăului.
În prezent în cele două instituții penitenciare din orașul Bender își ispășesc pedeapsa circa 190 deținuți cu drept de vot.
Elena Ivanov