Scriitorul, jurnalistul și analistul politic, Igor Volniţchi și-a lansat noul său volum „Călătorind pe aripi de înger”, tradus în limba rusă („Путешествие на крыльях ангела”). Acesta este cel de-al doilea roman din trilogia autorului.
Potrivit unui comunicat de presă al Academiei de Științe a Moldovei, evenimentul a avut loc în Sala senatală a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, la care au participat Înalt PreaSfințitul Mitropolit Vladimir, președintele și vicepreșediții AȘM, scriitori, politicieni, analiști politici, jurnaliști, prieteni și colegi ai autorului. Evenimentul de lansare a început cu rugăciunea „Împărate Ceresc” și binecuvântarea Mitropolitului Vladimir.
„Pentru noi, Biserica Ortodoxă este o bucurie că avem astfel de scriitori în Republica Moldova care pun ca bază Sfânta Scriptură. Îmi pare foarte bine că dl Igor Volnițchi este un creștin și se bazează pe principiile creștinești”, avea să spună în deschiderea evenimentului Înalt PreaSfințitul Mitropolit Vladimir. Lecturând aceste cărți (în română și în rusă), Mitropolitul a observat că autorul a răsfoit și Cartea Cărților care este Biblia, din care a luat mult, frumos, bun și prețios și a pus în volumul său. Din partea Bisericii, Înalt Preasfințitul a felicitat autorul și i-a mulțumit pentru acest lucru mare și frumos pe care l-a făcut, îndemnând toți scriitorii din Republica Moldova să revină la tradiția și rădăcinile noastre, la tot ce este sfânt. Și dacă criticii literari sunt cei care vor da o apreciere detaliată volumului, Biserica l-a binecuvântat pe Igor Volnițchi și i-a dorit să scrie la fel de inspirat și celelalte cărți care își așteaptă rândul.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, care a lansat ideea ca primul și al doilea roman să fie traduse și în limba rusă, a ținut să mulțumească, în primul rând, Înalt PreaSfințitului Vladimir pentru că a susținut găzduirea evenimentului de lansare în incinta Mitropoliei. Deloc întâmplătoare lansarea romanului în acest sfânt lăcaș, a menționat președintele Duca, loc unde se amplifică spirtul de credință și divinitate. Cu referire la noua apariție, dl președinte a evidențiat că autorul Volnițchi subliniază pe tot parcursul romanului că fiecare dintre noi urmează să însuşească cele şapte virtuţi Dumnezeieşti, care-l fac pe om cu adevărat puternic în timpul vieţii pământeşti – Umilinţa, Suferinţa, Iertarea, Pocăinţa, Compasiunea, Resemnarea şi Sacrificiul. Doar acel care ajunge să cunoască din plin aceste stări sufleteşti, îşi trăieşte viaţa corect, preţuind alţi oameni, fiind un mesager al binelui pe pământ.
Președintele Duca l-a felicitat pe Igor Volnițchi pentru această frumoasă lansare, pentru acest inedit proiect, exprimând mulțumiri dnei Raia Țîbîrnă care a tradus romanul în limba rusă, dar și dr. Vugar Novruzov, președintele Congresului Azerilor în Republica Moldova care s-a angajat să susțină financiar realizarea acestui proiect.
Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldovaa exprimat bucuria de a fi împreună, în acest spațiu impregnat de sfințenie și de solemnitatea apropierii sărbătorilor creștinești, considerând reușit formatul conturat de a lansa asemenea cărți, cum sunt cele semnate de Igor Volnițchi. „Sper să fie și un exemplu de bun augur și să continuăm și cu alte cărți, pentru că așa după cum a fost menționat, Biblia, Marea Carte a umanității, Cartea de căpătâi, Cartea Cărților, este un nesecat izvor de inspirație pentru oamenii de creație, pentru pictori, muzicieni, scriitori, mari romancieri”, a menționat președintele US. În context, omul de cultură a spus că Igor Volnițchii este genul de scriitor care a convins de la prima manifestare, și-a conturat talentul, el s-a născut un scriitor format, cu talent bine definit. Scriitorul l-a felicitat pe Igor Volnițchi pentru faptul că s-a plasat pe o traiectorie extraordinară, fiind un spirit deschis spre profunzime, pentru că este un om al scrisului zilnic, el se află în exercițiu zilnic al scrisului, un lucru foarte important pentru un scriitor, în general, și pentru un prozator, în mod special.
Deosebita plăcere de a fi alături de iubitorii talentului dl Volnițchi, la o lansare în premieră în incinta Mitropoliei Moldovei, a fost exprimată de președintele Congresului Azerilor în R. Moldova, Vugar Novruzov. Domnia Sa a apreciat talentul dl Volnițchi, și cel mai mult creațiile sale cu conținut filosofic. Și pentru că fiecare carte a lui este foarte utilă, valoroasă și promovează educația morală, a exprimat certitudinea că accesul la asemenea lecturi trebuie să fie cât mai larg.
„Astăzi suntem prezenți la un eveniment important. Scriitorul Igor Volnițchii, ne-a mai dăruit încă o carte, el nu o scrie, ci ne-o dăruiește”, a spus traducătoarea romanului, dna Raisa Țîbîrnă, precizând că autorul nu ne învață cum să trăim, cum să ne jertfim, el doar ne arată prin exemplul personajelor lui ce se poate întâmpla atunci când persoana are o atitudine nepăsătoare față de cei din jur, față de sentimentele și trăirile lor.
„Igor Volnițchii ne-a unit într-un zbor a unui înger, iar acest înger ne arată marea taină care a vrut să ne-o descrie”, a menționat în luarea sa de cuvânt, dr. Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. Omul de litere a specificat că Igor Volnițchi este autorul care în ziua de astăzi vine și ne pune în față cele șapte porți grele de încercare, prin care trebuie să treacă omul. Este un autor care la acest început de mileniu vine cu o proză care se citește într-o noapte, este proza care vine și te cucerește prin sinceritate, prin actualitate. Cât de mult ne lipsesc astfel de cărți acum, de texte, un cuprins atât de bine conturat, precum este textul pe care-l promovează Igor Volnițchi, se întreabă filologul, îndemnând colegii să fie mai aproape de astfel de texte, cele care rămân a fi la timpul prezent, iar timpul prezent rămâne a fi actual. „Atât de mult actualul acesta ne lipsește, încât iată că prin noi trece proza lui Igor Volnițchi, făcându-ne atât de frumoși și atât de conștienți”, a conchis Vitalie Răileanu.
Pe marginea romanului s-au pronunțat și jurnalistul Anatol Golea, dar și prefațatorul cărții, criticul literar, dr.hab. Ion Ciocanu.
La finele evenimentului, Igor Volniţchi a mulțumit Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir pentru găzduirea neașteptată a evenimentului de lansare, președintelui Duca pentru că i-a fost alături și l-a susținut în toate demersurile sale de creație, tuturor celor care au contribuit la editarea romanului, dar și celor prezenți în această zi. „Vă mulțumesc tuturor pentru această oportunitate, pentru acest eveniment. Să vorbești în ajunul Sfintelor Sărbători, să ai parte de o lansare în ajunul sărbătorilor, practic, în inima Bisericii noastre, în inima Mitropoliei Moldovei, este o mare onoare și să știți că sunt profund marcat de acest gest”, a spus cu emoții vădite autorul. A mărturisit că a avut o mulțime de lansări până acum, diverse întâlniri cu cititorii din mai multe raioane, dar nu crede că încărcătura emotivă a fost vreodată mai puternică decât acum. „Sunt niște pereți sfinți care evident îți dau o anumită încărcătură emoțională, psihologică și morală”, spune protagonistul. S-a întrebat nu o dată de ce scrie și dacă ceea scrie e de folos cititorilor. Este el oare în drept să scrie despre aceste lucruri? Mult timp nu găsea răspuns la aceste întrebări, poate de aceea crede că a și început să scrie relativ mai târziu. Nu poate rămâne indiferent la dramele oamenilor și când povara devine prea evidentă, simte că trebuie să scrie. Deschizând parantezele, Igor Volnițchi a făcut câteva dezvăluiri și despre cel de-al treilea său roman din această trilogie. Acesta fi despre cele 40 de zile după ce un om moare și va apare în vara anului viitor.
De menționat că Igor Volniţchi a lansat și romanele „Călăul e nevinovat” şi „Învaţă-mă să mor”, culegerea de povestiri „Prizonierii amurgului”, dar şi două ediţii ale „Istoriei partidelor din Republica Moldova”.
Diana Munteanu