Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) în comun cu Institutul Național al Justiței (INJ), pe 6 decembrie curent,, au organizat un Atelier de lucru cu genericul „Aspecte teoretice și practice la soluționarea litigiilor din domeniul proprietății intelectuale.
Potrivit unui comunicat de presă al AGEPI, la seminar au participat reprezentanți ai judecătoriilor din Chișinău și a altor judecătorii din teritoriu, precum și reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii UTA Găgăuzia, Procuraturii Anticorupţie, Procuraturii mun. Chișinău, a Procuraturii raioanelor Căușeni, Briceni, Anenii Noi etc. De asemenea, la eveniment au fost prezenți specialiști din cadrul AGEPI și INJ.
Scopul atelierului de lucru a fost sporirea competențelor judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în soluționarea litigiilor din domeniul proprietății intelectuale și realizării unui schimb de cele mai bune practici în domeniul dat.
Evenimentul a fost deschis de către Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă INJ, care a menționat colaborarea fructuoasă cu AGEPI privind promovarea proprietății intelectuale în rândul angajaţilor din sectorul justiţiei al Republicii Moldova, desfășurarea în comun a seminarelor de instruire, inclusiv includerea în Programul anual de instruire a judecătorilor a unui curs special de instruire în domeniul PI, etc.
Directorul general AGEPI Octavian Apostol a adresat mulțumiri Institutului Național al Justiției pentru că au contribuit la organizarea Atelierului de lucru și a asigurat participanții de toată susținerea specialiștilor AGEPI în procesul de informare și consultare cu privire la protecția obiectelor de proprietate intelectuală asigurarea respectării drepturilor de PI și examinarea litigiilor în domeniul dat.
Formatori în cadrul Atelierului de lucru au fost experții AGEPI: Rodica Popescu, șefa Secţiei asistenţă juridică şi înregistrare contracte, Simion Levițchi, șef al Direcției mărci și design industrial, Patricia Bondaresco, specialist coordonator în Secţia asistenţă juridică şi înregistrare contracte, Lilia Vermeiuc, şef-interimar al Direcţiei drept de autor, Victoria Pleşca, specialist în Direcţia drept de autor și Andrei Moisei, specialist coordonator în Secția instruire.
Agenda evenimentului a cuprins subiecte ce țin de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, în special aspecte practice privind protecţia mărcilor şi conflictul cu alte drepturi de proprietate intelectuală, rolul titularilor de drepturi în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, subiecte legate de protecția dreptului de autor în Republica Moldova și probleme actuale privind gestiunea colectivă a drepturilor patrimoniale de autor şi/sau conexe: avizarea, monitorizarea şi supravegherea OGC-urilor. Participanții au discutat și despre identificarea obiectului proprietății intelectuale și determinarea limitei de protecție.
Amintim că, în aprilie 2013, AGEPI și INJ au semnat un memorandum de cooperare prin care s-au angajat să promoveze informația despre sistemul naţional de protecție a proprietății intelectuale în rândul angajaţilor din sectorul justiţiei al Republicii Moldova prin organizarea unor evenimente de informare și instruire a judecătorilor, inclusiv cu invitarea experților și specialiștilor de peste hotare.
Diana Munteanu