Toamna este anotimpul in care se infiinteaza cele mai multe plantatii pomicole. Printre ele regasim tot mai des si livezile de nuc, in contextul in care cu numai o suprafata de 1-2 hectare se poate obtine un venit anual de cel putin 10.000 de euro, dupa circa 6 ani de la infiintarea plantatiei.
Pentru a avea o rata de prindere cat mai mare, pomicultorii trebuie sa respecte o serie de pasi atunci cand se decid sa realizeze o livada de nuc. Pentru a afla mai multe detalii despre acest lucru am discutat cu Ovidiu Lazar, din Focsani, proprietarul unei livezi de nuci de 6 hectare si reprezentantul companiei franceze Linard in ceea ce priveste comercializarea puietilor de nuc din soiurile originare din Hexagon.
„In primul rand, atunci cand vrem sa infiintam o plantatie de nuc trebuie sa pornim cu o analiza pedoclimatica a solului. Ea ne va ajuta sa stim cu ce trebuie sa intretinem pomii. Analiza ne ofera detalii despre consistenta solului, cat azot exista, fosfor, potasiu, humus, granulatia terenului, pH. In functie de aceste aspecte putem alege si soiul de nuc. De asemenea, din punct de vedere climatic este important sa cunoastem temperaturile medii de vara, de iarna, nivelul precipitatiilor, ultimele brume si ingheturi de primavara. Nu vom pune niciodata un soi timpuriu in zone precum Brasovul sau Suceava, unde temperaturile sunt scazute”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Lazar.
In cazul in care livada de nuc infiintata are o suprafata care depaseste 2 hectare, pomicultorul are nevoie de un proiect tehnic pentru a se inregistra la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru a pregati terenul in vederea plantarii, fermierul trebuie sa realizeze o scarificare, o aratura adanca, o discuire, iar in cele din urma sa faca gropile pentru plantarea propriu-zisa.
„Sistemul de plantarea se alege si el in functie de soi. Avem de exemplu soiuri cu fructificare laterala, care se preteaza pentru infiintarea unor livezi intensive si superintensive. Aici putem avea densitati de plantare de 6 x 8 m, sau 7 x 5 m. Acesti pomi vor avea o coroana piramidala, se vor dezvolta mai mult pe inaltime, avand fructe si in interiorul coroanei. La cei cu fructificare terminala putem avea o densitate de 8 x 8 m sau 8 x 10 m. Ei se latesc mai mult, pentru a-si dezvolta o coroana globuloasa”, ne-a mai explicat Ovidiu Lazar.
De asemenea, pomicultorul trebuie sa acorde atentie si asupra modului in care pastreaza materialul saditor achizitionat pana la momentul plantarii.
„Nucul este o specie pomicola sensibila la aer si lumina. Materialul saditor este adus in paleti de folie de plastic, cu radacina semi-umeda. Ei se pot pastra asa si o luna, insa ajunsi la destinatie e bine sa fie bagati intr-o groapa comuna, unde radacina sa fie udata. Este foarte important ca radacina sa nu aiba parte de soare sau vand, deoarece se deshidrateaza”, ne-a mai spus cultivatorul.
Totodata, si la plantarea propriu-zisa pomicultorul trebuie sa respecte o serie de indicatii pentru a se asigura ca va avea o rata cat mai mare de prindere.
„De exemplu, cand plantam pomul trebuie ca presarea in jurul radacinii sa fie una ferma, dar nu foarte puternica, pentru a nu rupe radacinile. De asemenea, un amanunt foarte important: radacina de nuc este sensibila la contactul direct cu azotul. Nu mai merge cum stiam din batrani ca radacina se mocirleste cu balega de vaca, apa si pamant. Balega de bovine contine foarte mult azot, acesta stresand mai degraba planta si oprind-o din crestere. Astfel, planatreatrebuie facuta doar cu pamantul original, din groapa. Doar la suprafata solului se pun amendamentele necesare, fie cele chimicale sau naturale. Prin ploaie sau irigare substantele nutritive vor ajunge la radacina”, explica Ovidiu Lazar.
Mai mult decat atat, si apa este un factor esential pentru cresterea si fructificarea nucului. „In primele 2-3 luni de cand am plantat trebuie sa acordam o mai mare atentie asupra irigarii. Putin si des decat mult si rar. La 2-3 zile o galeata de apa. Daca balteste apa, automat nu mai are nevoie. Daca cei cinci litri au fost absorbiti de sol, inseamna ca terenul a avut nevoie de apa. Dupa 2-3 luni de la plantare, se vor uda mai rar, la circa 2 saptamani, in functie si de precipitatii”, ne-a mai spus Ovidiu Lazar.
In 2010, tara noastra ocupa primul loc in randul producatorilor europeni de nuca. Din pacate insa, suprafata cultivata cu nuci a scazut in Romania de la 3.800 de hectare in 1989, la numai 1.490 de hectare in 2010.