Irigarea este un factor esențial la obținerea recoltei calitative și contribuie la sporirea competitivității agricole, au concluzionat participanții la Forumul Producătorilor Agricoli din Zonele cu Sisteme Centralizate de Irigare, care a avut loc miercuri, 19 august 2015, la Chișinău. Evenimentul este o premieră pentru Republica Moldova și a fost organizat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporației Provocările Mileniului (MCC).
În cuvântul de salut, directorul ACED James Herne a menționat că proiectul pe care îl conduce susține procesul de reabilitare a sistemelor centralizate de irigare pe Prut și Nistru, proces gestionat de MCC, cu un program amplu de instruire a fermierilor ale căror terenuri se află în zonele reconectate la sistemele centralizate de irigare. El a precizat că de la lansarea programului de instruire în mijlocul anului 2014, până în prezent au avut loc 44 de seminare, la care au participat 1227 de producători agicoli din Zonele cu Sisteme Centralizate de Irigare.
Temele principale la seminare au fost variate – calitatea solului și a apei pentru irigare, crearea și utilizarea sistemelor de irigare, înființarea plantațiilor multianuale, producerea legumelor și construcția serelor, înființarea și gestionarea pepinierelor, etc.
Proiectul ACED a desfășurat 9 activități demonstrative cu scopul de a oferi lecții practice privind implementarea inovațiilor agricole și a tehnologiilor noi la gospodăriile din Moldova.
Activitățile demonstrative au vizat utilizarea sistemelor de suport în livezile de cireș, mulcirea și fertigarea la producerea tomatelor, construcții îmbunătățite de seră și economisirea energiei la producerea în seră, utilizarea iluminatului adițional în bază de LED la producerea răsadului, utilizarea echipamentelor de plantare mecanizată în pepiniera pomicolă și irigarea prin picurare în pepiniera pomicolă.
Totodată, au fost organizate două vizite de studiu internaționale (Italia și România) și trei vizite de studiu interne cu participarea a peste 60 de producători. ACED a mai elaborat 18 ediții de buletine informaționale pe diverse subiecte, fiecare fiind distribuit prin poștă la peste 3,000 de fermieri per ediție.
La forum au participat circa 100 de producători agricoli, precum și reprezentanți ai USAID, MCC, programelor de finanțare în agricultură și ai unei rețele de supermarketuri. Specialistul programului Compact – unitatea de parteneriat între MCC și Guvernul Republicii Moldova, Andrei Stratulat, a trecut în revistă stadiul de finisare a proiectului de reabilitare a sistemelor centralizate de irigare. Potrivit lui, reconstrucția și modernizarea celor 6 sisteme pe Nistru și 5 pe Prut este finalizată în proporție de 98 la sută, iar o parte dintre producători au utilizează deja apă pentru irigare.
Managerii a două companii care au beneficiat de asistența ACED – Rusmiliud SRL și Lolly Berry SRL – au povestit despre experiența lor în domeniul irigării și rezultatele obținute. Rusmiliud SRL este un producător important de mere, prune și puieți de pomi fructiferi în raionul Orhei, iar Lolly Berry SRL a înființat recent prima plantație de afine în Republica Moldova.
Proiectul ACED va continua programul de instruire și asistență tehnică pentru fermierii ale căror terenuri se află în zonele reconectate la sistemele centralizate de irigare.
Diana Munteanu