Pentru cei care isi propun anul viitor sa demareze o afacere agricola infiintarea unei livezi, in special de fructe mici, ar putea constitui o idee de afaceri foarte buna. Pentru a afla care sunt cele mai bune si profitabile specii pe care le putem planta in 2017 am stat de vorba cu Dr. Ing Nelu Orlaie, cunoscut pentru celebra sa pepiniera de capsun, coacaz negru si zmeur, din comuna Hida, judetul Salaj.
„Pe primul loc, din speciile de arbusti fructiferi care domina piata europeana ca cerere in ultimii 7-8 ani, este afinul. Cultura afinului trebuie insa abordata cu grija, din cauza conditiilor speciale pe care le necesita inainte de infiintare. Se fac mai multe greseli. In primul rand, este foarte important sa verificam PH-ul solului, nu doar la suprafata, ci si in adancime, undeva la 30-40 cm. Daca nu avem un PH acid, undeva intre 4,5 – 5,5, maximum 5,8, nu are rost sa incercam aceasta cultura. S-au incercat diferite metode, s-a pus turba acida, rumegus, dar tendinta solului este de a se omogeniza, echilibra, si atunci chiar daca am intervenit, dupa 3-4 ani incep sa apara probleme”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Totodata, infiintarea unei culturi de afin trebuie evitata pe soluri foarte argiloase. „Daca avem soluri acide, cu o textura mai usoara, cultura afinului ne poate aduce satisfactii financiare pe termen foarte lung, vorbim de 40-50 ani”, afirma specialistul.
Pe locul doi in topul celor mai profitabile specii pomicole pe care le putem planta in 2017 regasim zmeurul. „Pe locul 2, ca rentabilitate si ca pret, este zmeurul. In ultimii 2 ani, datorita pretului foarte ridicat la soiurile remontante, care produc in extrasezon, cererea la soiurile remontante a fost foarte mare. Sfatul meu pentru fermieri ests ca atunci cand planteaza sa aiba in echilibru in plantatie, adica sa aiba atat soiuri de vara, cat si remontante. Daca plantam acum numai soiuri remontante, peste vreo 2-3 ani, va fi o productie foarte mare pe piata si atunci preturile vor scadea”, este de parere Ing. Nelu Orlaie.
In 2016, zmeura s-a vandut in Romania, direct de la ferma, cu preturi incepand de la 10-12 lei/kg, ne-a mai spus specialistul.
O alta cultura profitabila pe care fermierii pot miza in urmatorul an este si cea de mur. „Cererea si la mur este una in crestere, desi n-as fi spus acest lucru in urma cu 2-3 ani. Este extraordinar daca fermierii ar putea merge in paralel cu o cultura de zmeur si mur, plus zmeur remontant. In acest mod ar putea sa-si permanentizeze personalul si ar avea venituri tot timpul anului. Ai putea produse fructe de la sfarsitul lui iunie si pana cand vine inghetul. Combinatia de mai multe specii de arbusti fructiferi este ideala”, este de parere Ing. Nelu Orlaie.
Pe al patrulea loc in clasamentul culturilor pomicole de arbusti fructiferi pe care merita sa le demaram anul viitor este si coacazul. „Chiar daca il vedem oarecum retrogradat, acesta poate fi pe acceasi pozitie cu murul. Coacazul negru ne aduce avantajul ca valorifica o gama foarte larga de soluri, este mai putin pretentios, mai rezistent la factorii de stres. Nu necesita de-a lungul anului foarte multe ingrijiri. Coacazul s-a valorificat destul de bine la noi comparativ cu polonezii. Noi, in Romania, avem un avantaj la aceasta cultura, mai ales la cele infiintate in dealurile extracarpatice, unde este mai cald. Fructele se coc in general cu 2 saptamani mai repede decat polonezii, si avem astfel sansa de a valorifica primii”, ne-a mai spus specialistul.
Al cincilea loc in clasamentul nostru este ocupat de culturile arbustilor fructiferi nou intrate in tara noastra, dar care au si ele perspective de dezvoltare. „Fermierii au posibilitate sa incerce si cateva culturi mai noi, precum aronia, lonicera, goji, care se afla in prezent intr-o tentinta de dezvoltare a cererii. Fireste, nu stim exact cat va tine acest trend, insa, cu prudenta, se poate indrazni plantarea acestor specii, in prima faza pe suprafete mai restranse”, afirma Ing. Nelu Orlaie.
„Totodata, in afara clasamentului as adauga si cultura capsunului, care isi pastraza in continuare cererea. Valorificarea fructelor este buna, chiar daca in 2016 a avut loc o prabusire a pietii, din cauza conditiilor climatice si din cauza unei neconcordante sa ii spunem a fermierilor, care s-au grabit sa vanda, nefiind organizati. Cu toate acestea, constat ca investitiile in pomicultura, mai ales in zona arbustilor fructiferi, cresc de la an la an. Acest lucru se datoreaza mai multor factori, insa putem sublinia cel putin doi: fondurile europene si cererea tot mai mare de fructe. De exemplu, daca in urma cu 7-8 ani suprafata de zmeur si coacaz cultivata era sub 100 ha, acum se planteaza peste 100 ha intr-un singur an”, ne-a mai spus specialistul.
Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru pomicultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020. Cei care doresc sa realizeze asemenea investitii este important sa cunoasca faptul ca speciile coacazul negru, zmeurul, afinul su murul, alaturi de alte 25 de specii sunt eligibile pentru finantare, potrivit Ghidului solicitantului 2016 pentru Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole”.