Un grup de tineri cu spirit de inițiativă a decis să lanseze un nou tip de afacere, care va direcționa o parte din venit spre dezvoltarea bibliotecilor.
Scopul anunțat al acestora este unul nobil – tinerii vor să ridice nivelul de cultură din Republica Moldova. Și care e faza cu albinele? Imediat vă explicăm – antreprenorii vor înființa un stup de albine din banii donați de către cetățeni, iar, ulterior, venitul din vânzarea de miere și produselor apicole va fi direcționat spre dezvoltarea bibliotecilor. E simplu, nu? Iar albinelor nu le va rămâne decât să facă cât mai multă miere de calitate înaltă pentru ca bibiliotecile noastre să se umple de cărți bune.
Doar o singură problemă ne preocupă – dacă vom avea cititori. Dar și la acest aspect ne-am gândit – vom chema în ajutor albinele, care îi vor înțepa pe cei care nu vor veni la bibliotecă.
Proiectul Bee-library
Proiectul se cheamă „Bee-library” și vrea să facă societatea noastră mai cultă.
„În fiecare an, jumătate din profitul obținut din această activitate va fi oferit sub formă de bunuri și servicii către bibliotecă. Astfel, începând cu toamna anului 2017, vom putea sprijini biblioteca în calea ei spre modernizare. Și acest sprijin va fi tot mai mare cu fiece an, datorită dezvoltării afacerii noastre, dar și implicării pe parcurs, a altor agenți economici în această cauză a comunității noastre”, au explicat tinerii antreprenori.
Totodată, doritorii de a sprijini acest proiect vor putea face acest lucru prin donații prin intermediul platformei de finanțare guvern24.md, care îi vor ajuta să construiască această stupină.
Care sunt necesitățile proiectului și ce primești în schimbul unei donații?
Proiectul are nevoie de un buget de 8 300 euro. Din surse locale tinreii au colectat deja o parte din suma necesară, mai fiind nevoie de 3 000 euro. Suma de 8 300 de euro le va permite să cumpere stupii (80 bucati), familiile de albine (80 familii), ustensilele necesare lucrului cu albinele (unelte, vase, centrifugă, mască etc). În afacere vor fi implicați 3 tineri din Cojușna, un specialist apicultor și doi lucrători de sezon.
Bugetul afacerii va avea următorul conținut:
- 4 000 euro = stupii cu toată completația;
- 2 800 euro = familiile de albine (materialul biologic);
- 900 euro = centrifuga (aparatul de scos miere);
- 600 euro = altele (căldări, vase, cuțite, clește, mască etc).
Eventuale cheltuieli neprevăzute vor fi acoperite din contul Grupului de inițiativă.
Ulterior, tinerii vor să lucreze și cu alți tineri din alte localități din Moldova pentru a extinde acest model de afacere.
De ce dezvoltarea bibliotecilor
Tinerii vor să dezvolte bibliotecile pentru că cred că investind în educație, investesc în viitorul țării.
„Or, cu toții ne dorim să trăim într-o societate cultă, cu oameni inteligenți, responsabili, activi și valoroși. Un copil care citește mult se dezvoltă mult. O societate cu oameni care iubesc lectura este o societate dezvoltată și respectată”, au spus aceștia.
Sursa: agrobiznes.md