Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) este un daunator polifag, care ataca numeroase specii de pomi si arbori, de preferinta izolati si bine luminati. Larvele omizii paroase, in special cele din generatia a doua, rod limbul frunzelor in totalitate, producand scheletizarea copacilor.
Din acest punct de vedere, specialistii recomanda fermierilor care se confrunta cu acesta problema sa ia urmatoarele masuri.
La aparitia primelor cuiburi de omizi se impune taierea si distrugerea acestora sau arderea lor cu prajini lungi, prevazute cu cârpe imbibate in motorina.
Dupa ce larvele se imprastie in coroana pomilor, sunt necesre tratamente chimice cu unul din urmatoarele insecticide: CALYPSO 480 SC- 0,02% sau MIMIC 240 LV-0,4 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% sau FASTAC 10 EC – 0,02% sau FURY 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS- 0,1% sau KAISO SORBIE 5 EG – 0,015% sau PYRINEX QUICK – 1,5 l/ha la mar si 1,0 l/ha la restul speciilor, (toate sunt clasificate XI – X n).
Pentru acest tratament se pot folosi si alte insecticide omologate cu efect similar.
Fermierilor le este recomandat sa efectueze tratamentele la temperaturi sub 23 C (dimineata si seara).
Atenţie! Nu se trateaza chimic pomii a caror fructe sunt in faza de pârga-coacere , iar unde se trateaza in mod accidental legume, etc., sa se respecte timpul de pauza de 7-21 zile pâna la consum.
Sursa: stiriagricole.ro