La 7 august 2018, în incinta Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a avut loc şedinţa Consiliului pe filiera de produse ”Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” – se anunță într-un comunicat al instituției, informează Provincial.
În cadrul şedinţei Consiliului au fost examinate următoarele:
- Perfecționarea legislației în vigoare în scopul asigurării implementării Registrului vitivinicol.
- Starea plantaţiilor viticole şi estimări asupra producţiei globale de struguri în anul 2018.
- Unele aspecte ce ţin de achiziţionarea şi procesarea strugurilor în condiţiile anului 2018.
În baza informaţiilor prezentate şi discuţiilor pe marginea acestora Consiliul a constatat următoarele:
- Registrului vitivinicol se implementează cu succes. În proiectele de modificare a actelor normative din domeniu, cît și a Codului contravențional, au fost incluse prevederi privind obligativitatea prezentării declarațiilor. 15 august este data limită de prezentare a declarațiilor de stocuri, astfel, pînă la moment s-au colectat și introdus în Registru cca 100 declarații de stocuri, ceea ce permite stabilirea unei balanțe pentru începerea campaniei vitivinicole. Totodată, pentru declararea stocurilor a fost lansată, pe rețelele interne și prin Buletinul informativ vitivinicol informația privind obligativitatea legală de prezentare a acestei declarații și scopul acestora.
- Starea agrotehnică şi cea fitosanitară a plantaţiilor viticole, în fond, este satisfăcătoare, chiar dacă toate lucrările nu au fost efectuate în termeni optimi din cauza temperaturilor care au crescut brusc în primăvară. În anul curent, perioada de vegetație a început aproximativ cu două săptămîni mai devreme în comparație cu anii precedenți. Totuși, din cauza volumului mare de precipitații, starea fitosanitară în unele cazuri nu este cea mai bună. În unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, în deosebi la soiurile sensibile pentru vin, însă în cazul în care viticultorii vor întreprinde toate recomandările Institutului de ramură, această boală ar putea fi stopată. Suprafața plantațiilor pe țară s-a micșorat în ultimii ani, în deosebi în gospodăriile producție marfă. Dacă anterior se setimau cca 150 mii ha, în anul precedent statistica a indicat o suprafață mai mică de 130 mii ha. Pronosticul producției globale de struguri pentru anul curent este de 680 mii tone. Recolta globală de struguri în gospodăriile producţie marfă fiind estimată, la moment, la nivel de cca 460 mii tone, cu cca 12 la sută mai mult ca în anul precedent. Recolta de struguri pentru masă va constitui cca 130 mii tone, de soiuri pentru vin – 290 mii tone şi de soiuri de tip Isabella – cca 40 mii tone. La procesare vor fi direcţionate cca 315 mii tone de struguri.
- Condiţiile climatice, care s-au înregistrat în anul curent pe parcursul perioadei de vegetaţie a viţei de vie, au fost favorabile pentru dezvoltarea în plantaţiile viticole a principalelor boli criptogamice (mana şi făinarea) şi pentru combaterea acestora au fost aplicate, pînă în prezent, 7-8 tratamente chimice. În plantaţiile cu soiuri pentru vin vor fi efectuate, cel puţin, încă două stropituri.
- Cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin se vor mai mari în comparați cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri – 28-30 mii lei/ha. Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rînd numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor. Urmare estimării cheltuielilor, la o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,5 – 5,0 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 3,0 – 2,25 lei.
- Preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri pentru vin urmează să asigure o rentabilitate minimă a producţiei de struguri, de cel puţin, 15-20 %, la un cuantum minim de 4,5 lei/ kg. Preţuri mai avantajoase urmează a fi oferite la achiziţionarea strugurilor pentru producerea vinurilor cu IGP şi din soiuri autohtone, de soiuri cu aromă de tămîie, pentru soiurile mai calitative (din prima grupă), precum şi pentru strugurii cu un conţinut de zaharuri mai înalt de 200g/ dm3.
- Concomitent, urmează a fi soluţionate problemele ce ţin prezentarea declaraţilor de respectare a regulamentului de aplicare a produselor de uz fitosanitar, a certificatelor de inofensivitate, de achiziţionare a strugurilor pentru vin de către intermediari, obligativitatea achiziţionării strugurilor doar de la producătorii înregistraţi în Registrul vitivinicol.
Pe marginea celor examinate Consiliul a decis următoarele:
- Se i-a act de informaţiile prezentate privind situaţia cu implementarea Registrului vitivinicol şi acţiunile ce se impun, starea plantaţiilor viticole şi estimări asupra producţiei globale de struguri în anul 2018 şi unele aspecte ce ţin de organizarea recoltării, achiziţionării şi procesării strugurilor în condiţiile anului 2018.
- Se apreciază ca satisfăcătoare în anul curent starea agrotehnică şi fitosanitară a plantaţiilor viticole, situaţie ce va condiţiona obţinerea în gospodăriile producţie marfă a unei recoltei de struguri de cca 460 mii tone, cu 12 la sută mai mult decît în anul precedent;
- Se recomandă producătorilor de struguri să asigure protecţia adecvată a plantaţiilor viticole de putregaiul cenuşiu şi să organizeze recoltarea strugurilor. pentru vin în termeni agrotehnici optimi;
- Se propune Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, în baza observaţiilor şi analizelor efectuate, să informeze producătorii de struguri şi unităţile vinicole despre termenul optim de recoltare a strugurilor în condiţiile anului curent;
- Se recomandă următoarele preţuri orientative de achiziţionare (de referinţă) a strugurilor pentru vin: de soiuri europene – cel puţin 4,5 lei/kg; de soiuri de tip „Isabella” – cel puţin 2,75 lei/kg
- Se consideră oportună oferirea unor preţuri mai avantajoase la achiziţionarea strugurilor destinaşi fabricării:
vinurilor cu indicaţii geografice – cu cel puţin 20%;
vinurilor din soiuri autohtone şi din cele cu aromă de tămîie – 15%;
vinurilor din soiurile mai calitative (din prima grupă), din struguri cu zaharitatea mai mare de 200 g/dm3 – 10%;
7. Se propune ca la exportul strugurilor pentru vin preţurile să fie cu 10-15 % mai mari decît cele pentru piaţa internă, precum şi ca preţurile de achiziţionate a strugurilor destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decît cele de referinţă.