Leguminoasele sunt culturi importante pentru siguranța alimentara a unui mare număr a populației, fac parte din dietele tradiționale și sunt pe larg cultivate în Republica Moldova. Din acest considerent, beneficiile leguminoaselor le expunem în spaţiul mediatic prin prisma autorității publice centrale de mediu, scopul fiind conştientizarea problemei, promovarea consumului lor benefic pentru sănătatea omului, animalelor și a solului.Republica Moldova are un nivel scăzut de precipitaţii anuale, iar majoritatea leguminoaselor au fost mereu culturi bine adaptate la secetă. (Un kilogram de mazăre sau linte necesită 50 de litri de apă. Rădăcinile fasolelor promovează biodiversitatea solului, creând un rai adevărat pentru bacterii, gândăcei şi insecte cu adevărat folositoare).
În acest sens, în cadrul anului internațional, specialiştii din domeniu vor să aducă în vizorul societăţii mondiale, agricultorilor, inclusiv al autorităţilor decizionale cât mai multe şi relevante informaţii despre importanţa culturilor leguminoase şi utilitatea acestora, precum: soia, fasole, năut, mazăre, linte, latir, fasoliţă, bob, arahide etc., în scopul stimulării creşterii producţiei şi asigurării securităţii alimentare durabile cu proteine ieftine şi valoroase, cu produse furajere, cu materie primă pentru industria de procesare.
Importanţa economică, socială şi ecologică, particularităţile agrobiologice şi tehnologiile lor de cultivare sunt apreciate prin recomandările savanţilor și specialiștilor din domeniu. Numeroase studii au asociat consumul frecvent de leguminoase cu diverse beneficii, precum menținerea sub control a diabetului, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și de cancer, aport de vitamine, minerale și antioxidanți. Dat fiind faptul că leguminoasele, fiind ieftine și delicioase, reprezintă și o sursă foarte hrănitoare de proteine și de micronutrienți vitali.Leguminoasele nu sunt benefice doar pentru sănătatea oamenilor, ci, de asemenea si pentru sănătatea animalelor si a solului. Reziduurile din recoltele de leguminoase pot fi folosite ca nutreț pentru animale, pentru a le creste concentrația de azot din dietă, lucru ce îmbunătățește sănătatea și dezvoltarea animalelor.
Pentru anul curent, agricultorii moldoveni au pregătit circa 32 de mii de tone de seminţe de culturi de cîmp pentru semănatul de primăvară, dintre care boabe de soia – 7 mii de tone (70 mii ha), mazăre – 6 mii de tone (20 mii ha).
În Republica Moldova leguminoasele pot fi cultivate în toate zonele agricole, în câmp și chiar în sere și solarii. Extinderea culturilor leguminoase ca sursă de furaje, de proteină pentru animale, dar și ca sursă de azot gratuit fixat biologic în soluri, precum și reciclarea tuturor materiilor organice a dus la îmbunătățirea fertilității solului.
„Semințe nutritive pentru un viitor durabil“
Acesta este sloganul ales pentru promovarea consumului de legume benefice pentru sănătate, și în special pentru mazăre și fasole.
Reține! Mazărea ține la distanță cancerul, datorită compoziției bogate în acid folic, vitamine ( A, B6, C, K), fitosteroli, fibre, luteina, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc, luteina. Totodată mazărea este recomandata pentru protejarea rezistentei oaselor si a inimii.
Luteina din mazăre, protejează împotriva degenerării maculare și a cataractei, boli ale ochilor ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Fasolea uscată – un aliment complet și complex, face parte din alimentația tradiționala a numeroase popoare, inclusiv a noastră, este gustoasă, sățioasă și accesibilă pentru toate buzunarele.