Miercuri, 24 iunie, la Minister, şi-a ţinut lucrările Seminarul cu tematica „Principiile agriculturii ecologice/conversia la agricultura ecologică”, realizat în cadrul Programului de Parteneriat EaP GREEN, finanţat de Comisia Europeană şi alţi parteneri de dezvoltare.
Programul Naţiunilor Unite pentru mediu (UNEP), conduce o iniţiativă de promovare a agriculturii ecologice în regiunea Parteneriatului Estic, cu accent pe Moldova, Armenia şi Ucraina.
Organizatorii evenimentului şi-au propus să atragă o dată în plus atenţia societăţii asupra importanţei pe care trebuie să o atribuim „agriculturii ecologice”, sau, similar ,,agriculturii organice/ biologice”. A fost subliniat rolul acestui sistem de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Scopul principal, de asemenea, adus în evidenţă, constă în a produce produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.
Bineînţeles că, pentru fermierii mici şi mijlocii, agricultura ecologică, în special, poate fi o soluţie, care să îi ajute să-şi exploateze pământul cu un profit mai mare, dar şi pentru a-l proteja, aplicînd tehnici agricole specifice agriculturii bio.
În continuarea lucrărilor, au fost tratate teme precum: elaborări noi în domeniul metodelor ecologic inofensive în protecţia plantelor; procedura de certificare a produselor agroalimentare ecologice; identificarea ideii optime de afaceri în agricultura ecologică; planificarea afacerii în agricultura ecologică, precum şi surse de finanţare a afacerii în domeniu.
În luarea sa de cuvânt, Iurie Senic, şeful Serviciului Producţie Ecologică şi Produse de Origine, din cadrul Ministerului agriculturii şi industriei alimentare, a prezentat politica agricolă generală şi condiţiile privind agricultura ecologică în Republica Moldova.
Despre relaţia culturilor şi rolul culturilor leguminoase în agricultura ecologică, a vorbit profesorul Gh. Jigău, de la Centrul Republican de Pedologie Aplicată.
Elena Ivanov