Irina Vlah, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, anunță că, urmare a implementării în ultimele săptămâni a campaniei „Caravana Păcii” a elaborat un Angajament public pe care-l va semna în fața oamenilor. Despre aceasta ea anunță într-un mesaj video pe canalul său de telegram.
„M-am convins încă o dată că cea mai mare frică care este în societate este că Moldova ar putea fi atrasă în scenarii ce pot submina pacea. Oamenii spun deschis că pacea este cel mai de preţ lucru pe care-l avem şi că trebuie să facem totul pentru a o păstra. Am vorbit cu cetăţenii despre ce trebuie de făcut ca în Moldova să fie pace. Am colectat opiniile lor la această temă şi, aşa cum am promis atunci când am lansat „Caravana Păcii”, am elaborat un Angajament pe care-l voi semna public în faţa dvs. ”, spune Irina Vlah.
Iată textul Angajamentului asumat de politiciană:
„ANGAJAMENT PUBLIC PRIVIND ASIGURAREA PĂCII ÎN MOLDOVA
Pornind de la faptul că pacea este cea mai de preţ valoare pe care o au cetăţenii Republicii Moldova;
Conştientizând faptul că Republica Moldova se poate dezvolta doar în condiţii de pace;
Luând în calcul aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova, care-şi doresc mai mult decât orice asigurarea păcii;
Având în vedere temerile care există în societatea noastră;
Conştientizând riscurile ce planează asupra Republicii Moldova, dat fiind politica pe care a ales să o ducă actuala conducere a ţării la capitolul înarmare şi militarizare;
După alegerea în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, mă angajez să întreprind următoarele acţiuni:
• Voi solicita recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate al Republicii Moldova la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, NATO etc. Neutralitatea este piatra de temelie care va sta la baza tuturor acţiunilor îndreptate spre asigurarea păcii în Moldova.
• Voi elabora şi voi propune o concepţie a politicii externe, axată pe construirea relaţiilor de prietenie cu marile puteri ale lumii, care să fie o garanţie în plus că nimeni şi nimic nu va pune în pericol pacea în Republica Moldova.
• Voi propune tuturor partidelor politice semnarea Pactului pentru pace, prin care se vor angaja să promoveze pacea pe toate căile posibile, excluzând orice acţiune sau declaraţie ce ar pune-o în pericol.
• Voi veni cu iniţiativa creării, pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, a Comitetului civic pentru pace, din componenţa căruia vor face parte personalităţi cunoscute, reprezentanţi ai structurilor societăţii civile.
• Voi stopa procesul inutil de militarizare accelerată a Republicii Moldova, iar sumele enorme care se cheltuiesc în acest sens le voi îndrepta spre necesităţile sociale.
• Voi iniţia elaborarea unei noi Strategii a securităţii naţionale, la baza căreia va fi neutralitatea, pacea, relaţiile de prietenie cu marile puteri ale lumii.
• Voi accelera procesul de reglementare a problemei transnistrene, exclusiv pe cale paşnică şi având la bază garanţii puternice de pace.
• Voi asigura armonia interetnică, bazată pe respect reciproc, pe recunoaşterea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale ce definesc etniile ce locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Armonia interetnică va fi şi ea o piatră de temelie în procesul de asigurare a păcii în Moldova”.