Vicepremierul Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru în raionul Leova, unde a avut întrevederi cu reprezentanții autorităților publice locale și conducătorii întreprinderilor agricole din regiune, pentru a discuta despre situația din sectorul agricol și direcțiile de dezvoltare promovate de minister.
Oficialul a atras atenția asupra importanței cooperării între ramurile agricole, implementării tehnologiilor conservative a solului și necesității îmbunătățirii accesului la surse de irigare. Un subiect aparte a ținut de investițiile ce vor fi efectuate pentru dezvoltarea sectorului.
“În luna mai urmează ratificarea unui nou Acord de finanțare cu Banca Mondială pentru lansarea Proiectului de Investiții în Guvernanță, Dezvoltare și Reziliență a sectorului agricol – un proiect în valoare de 55 milioane de dolari SUA care va avea ca obiective reabilitarea sectorului zootehnic, fortificarea serviciilor de medicină veterinară și sporirea accesului la servicii de irigare. Banii vor fi distribuiți către agricultori, prin intermediul AIPA. Suplimentar, Agenția Franceză de Dezvoltare va aloca 40 de milioane de Euro pentru dezvoltarea sectorului irigării la scară mică. Echipa ministerială este în proces de definitivare a Regulamentelor de subvenționare. Pentru aceasta preluăm practicile europene. Una dintre noutăți este că agricultorii vor beneficia de sprijin financiar din partea statului la fiecare etapă de implementare a proiectului investițional”, a menționat oficialul.
Agenda a inclus și o vizită la Școala Profesională din orașul Leova, care pregătește circa 300 specialiști pentru sectorul agricol: viticultori, mecanici, tractoriști, electrogazosudori. Pentru obținerea deprinderilor practice, elevii sunt instruiți, inclusiv, să înființeze plantații de viță-de-vie, nuci și migdale, pe o suprafață de peste 25 ha. De asemenea, școala profesională dispune și de propria vinărie, care a fost înființată în anul 2007, cu suportul guvernului austriac.
Managerii instituției au informat oficialul despre necesitatea instalării unui sistem de irigare, pentru a îmbunătăți calitatea recoltei.
Vladimir Bolea a menționat că în școlile profesionale vor fi efectuate investiții: „Pe lângă subvențiile din partea statului ce pot fi accesate de instituțiile de învățământ din sectorul agricol, țintim să dezvoltăm proiecte de investiții cu suportul partenerilor internaționali. Baza tehnico-materială trebuie modernizată, astfel încât elevii să fie instruiți în conformitate cu tendințele și standardele actuale din sector.”
Vizita de lucru a oficialului a continuat la o întreprindere agricolă care gestionează circa 2000 ha de terenuri agricole, unde sunt cultivate, preponderent, culturi de câmp. Proprietarii au menționat că în ultimii 6 ani evită unele lucrări ale solului, cum ar fi arătura. Astfel, anul trecut, au obținut peste 4t/ha de grâu și 2.5t/ha de floarea soarelui.
Recent, antreprenorii au inițiat lucrări de construcție a unui elevator în complex cu utilaj de curățare și uscare a cerealelor. Următorul proiect spre care țintesc este crearea unui sistem de irigare, pentru a-și mări productivitatea agricolă.
În scopul depășirii provocărilor și consecințelor schimbărilor climatice, tot mai mulți producători autohtoni implementează tehnologii conservative. Este și cazul unui agricultor din localitatea Tochile-Răducani, care cultivă legume și culturi de câmp pe o suprafață de peste 350 ha. Solul este prelucrat în tehnologia Mini-Till. Pentru a implementa cu succes agricultura conservativă, antreprenorul a înființat propriul sistem de irigare, cu o investiție totală de circa 12 milioane Lei. În acest scop a beneficiat și de suport financiar din partea statului. Rezultatele obținute au fost comunicate viceprim-ministrului Vladimir Bolea.
Potrivit antreprenorului, sistemul de irigare îi asigură recolte înalte. În anul 2022 a recoltat peste 11 t/ha de grâu, circa 16 t/ha de porumb și în jur de 56 t/ha de cartofi. În perspectivă, agricultorul planifică să înființeze și o fermă zootehnică, pentru a-și asigura cantitățile necesare de îngrășăminte organice pe solurile agricole.
Vladimir Bolea a vizitat și o familie de agricultori din localitatea Sărata-Nouă, care a inițiat în anul 2015 propria afacere în agricultură din dorința ca pe mesele oamenilor să ajungă legume nu doar gustoase, dar și sănătoase. În prezent, familia cultivă în sere legume și verdețuri pe o suprafață de 10 ari. Anual, fermierii recoltează circa 4 tone de roșii. Roada obținută este comercializată în târgurile din țară.
În discuțiile cu viceprim-ministrul Vladimir Bolea, antreprenorii au menționat că și-ar dori să fie efectuate modificări în legislație pentru a facilita activitatea gospodăriilor țărănești. Oficialul i-a informat că în prezent se lucrează la acest capitol