Guvernul a decis, la 11 ianuarie curent, edificarea unui monument în or. Taraclia, în scopul eternizării memoriei lui Vasil Ivanov Kunchev – Levski, revoluționar bulgar și erou național al Bulgariei.
Numit „Apostolul Libertății” și „Eliberatorul Bulgarilor”, Levscki a ideologizat și a elaborat strategia unei mișcări revoluționare pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană. Vasil Ivanov Kunchev s-a născut pe 06 (18) iulie 1837 în Karlovo, într-o familie de meșteșugari. A fost călugăr și apoi diacon, luându-și numele de Ignatie. La sfârșitul anului 1860, Levski a dezvoltat o teorie revoluționară, care vedea mișcarea de eliberare bulgară ca o revoltă armată a tuturor bulgarilor din Imperiul Otoman. Fondator al Organizației Revoluționare Interne, Levski a căutat să declanșeze revolta la nivel național printr-o rețea de comitete regionale secrete. Vasil Levski privea dincolo de actul eliberării, își imagina o republică bulgară „pură și sacră”, cu egalitate etnică și religioasă.
Conceptele sale au fost descrise ca o luptă pentru drepturile omului, inspirate de liberalismul progresist al Revoluției Franceze și al societății europene occidentale din secolul al XIX-lea. Este cunoscut faptul că Vasil Levski a instituit o largă rețea de comitete secrete în orașele și satele bulgărești. În toamna anului 1868 a plecat în România, unde a contribuit la înființarea Comitetului Revoluționar Bulgar Central, constituit din exilați bulgari.
Pentru declanșarea revoltelor la nivel național întru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană, Vasil Levski a fost condamnat la moarte, prin spânzurare, de către autoritățile otomane în anul 1873. Avea doar 35 ani.