USAID a lansat un nou proiect în domeniul agriculturii și turismului, în valoare de $50 de milioane – Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (Rural Competitiveness and Resilience Activity).
La ceremonia organizată în satul Coșernița, raionul Criuleni au participat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, șeful Misiunii USAID în Moldova Scott Hocklander, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, reprezentanți din domeniul agricultură, turism și vinificație și asociațiile de business din aceste domenii.
În cadrul aceluiași eveniment, USAID a anunțat că proiectul „Agricultura performantă în Moldova” s-a încheiat, fiind prezentate totalurile. Cu un buget total de peste 25 milioane de dolari, APM a sprijinit peste 3000 de companii în ultimii șase ani, ajutând producătorii agricoli să adopte tehnologii inovative, fiind îmbunătățite activitățile din sectorul agricol.
În următorii cinci ani, prin noua investiție lansată, ce are o valoare de 50 de milioane dolari, USAID va contribui la sporirea vânzărilor și obținerea profitabilității în activitățile agricole. Proiectul va facilita conexiunile între lanțurile valorice cheie din domeniul agricol, așa ca fructele, produsele ecologice, legumele, mierea și vinul. De asemenea, proiectul va spori productivitatea, va îmbunătăți sustenabilitatea sectorului agricol, va stimula investițiile și parteneriatele sectorului privat și va promova reformele care vor genera profitabilitatea activității agricole în Republica Moldova.
În discursul său, ministrul Vladimir Bolea a mulțumit pentru sprijinul suplimentar lansat de USAID și a menționat că, reformele în domeniul agrar rămân o prioritate pentru autoritățile de profil. Totodată, a exprimat încrederea că, grație suportului SUA, zonele rurale vor deveni mai atractive și vor crește economic.
Prin intermediul PCRR, USAID va implica producătorii agricoli, vinificatorii, operatorii din sectorul turismului, asociațiile sectoriale în activități de creștere și dezvoltare a sectorului agricol, a industriei vinului și turismului bazându-se pe succesele obținute în cadrul proiectelor precedente ale USAID – Proiectul de Competitivitate din Moldova (MCP) și Agricultura Performantă în Moldova (APM). PCRR este implementat de către Chemonics International în parteneriat cu organizațiile locale și internaționale.