Republica Moldova ar putea, în timpul apropiat, să producă Remdesivir, primul medicament autorizat în Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Agenţia Medicamentului anunţă că a lansat discuţii cu producătorii autohtoni, dar şi cu autorităţile din alte state, pentru a identifica o soluţie prin care ţara noastră să aibă posibilitate să producă acest preparat, care va permite în timp restrâns şi la preţ accesibil să asigure necesităţile pacienţilor moldoveni infectaţi cu noul Coronavirus. Autorităţile sanitare anunţă că în zilele următoare în ţară vor ajunge alte cinci mii de doze cu acest preparat şi că deja a fost autorizat importul acestora. Valoarea lotului se ridică la aproape 450 de mii de dolari.
În condiţiile în care tot mai mulţi pacienţi ajung să fie intubaţi în secţiile de terapie intensivă, iar numărul deceselor creşte de la o zi la alta, Moldova vrea să producă un preparat eficient, râvnit de multe ţări ale lumii. Remdesivir este produs de o companie americană, iar autorităţile de la Chişinău poartă discuţii pentru a obţine licenţă, astfel încât acest preparat să fie produs şi în Republica Moldova.
„Asta înseamnă că Republica Moldova va putea asigura inclusiv prin producătorii locali Remdesivir, conform formulei stabilite de producătorul de bază. Asta în primul rând este asigurarea într-un termen foarte rapid, în momentul în care este solicitat produsul este prezent. Al doilea aspect este accesibilitatea, există preţul, care de asemenea va fi unul diminuat în condiţia în care nu vor fi suportate cheltuielile de transport, cheltuieli logistice”, a declarat directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc.
O bună parte dintre medicamentele folosite astăzi la tratarea pacienţilor cu noul Coronavirus în spitalele din ţară sunt produse de către o companie autohtonă, care este prezentă pe piaţa din Moldova de aproape 15 ani. Respectiv, sunt produse zeci de mii de doze de famotidină, dexametazon, paracetamol, în total, 12 preparate medicamentoase care sunt astăzi folosite pe larg în tratamentul pacienţilor cu infecţia COVID-19 din Moldova. Pentru a produce preparatele medicamentoase, la fabrică muncesc zilnic 240 de angajaţi. În total, portofoliul acestei fabrici include astăzi 245 de denumiri şi variante de doze de medicamente din diverse grupe. Fabrica dispune de trei microuzine de producere, iar administraţia companiei, care este acreditată intrernaţional cu certificat GMP, dă asigurari că imediat după obţinerea dreptului de licenţă în cel mult trei luni ar putea să înceapă fabricarea noului preparat.
Potrivit Agenţiei Medicamentului, în timpul apropiat în ţară urmează să ajungă alte 5.000 de flacoane de Remdesivir, după ce a fost semnată autorizaţia de import. La începutul săptămânii trecute, 1.000 de doze au ajuns în Moldova, dintre cele două mii autorizate anterior de agenţie. Preparatul urmează să fie repartizat în spitalele cu profil COVID-19 din ţară, după desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică. Preţul de import al unui flacon este între 1.500-1.600 de lei.
sursa: trm.md