Premieră mult așteptată în viața culturală a raionului Ștefan Vodă – direcția cultură, tineret, sport și turism Ștefan Vodă a fost distinsă cu Certificatul de Purtător de Patrimoniu la elementul de identitate culturală „Colindatul de ceată bărbătească” .
Potrivit CR Ștefan Vodă, ceremonia a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a Forumului Patrimoniului Cultural Imaterial, organizat de Ministerul Culturii și Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Colindatul de ceată bărbătească a fost înscris în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, de către Republica Moldova și România la 05 decembrie 2013, fiind înscrise/înregistrate/selectate și ceata de colindători – bărbați din satul Popeasca și ceata de flăcăi din satul Răscăieți, Ștefan Vodă (colinde diferite ca subiect/muzică/mod de interpretare, în circuit câte 7-8 colinde). “O onoare nu numai pentru direcția cultură, tineret, sport și turism, dar și pentru toate comunitățile purtătoare de patrimoniu cultural imaterial. Astăzi, mai mult ca oricând, se poate observa că aceste creații au fost recunoscute drept o valoare mondială. Ceea ce alte popoare europene au pierdut la marile cotituri ale istoriei, se mai poate regăsi prin satele noastre.”
Este binevenit să exemplificăm câteva dintre colindele – capodopere, pentru a le face mai bine cunoscute: „Ferice, Doamne, ferice, dragă” (de fată mare) și „Murgul și șoimul” (de vânător, pentru flăcău, ambele din satul Feștelița); „Măturând și deriticându” (de fată mare) și „Noi în seara de Crăciun” (de gazdă, ambele din satul Olănești); „Într-o sfântă duminică” (cosmogonică, furtul aștrilor, din satul Căplani); „Mândru-și cânt-un cerb în codru” (de vânător, pentru flăcău, din satul Ermoclia).
Direcția cultură, tineret, sport și turism are o misiune foarte importantă: de a transmite în continuare acest element tinerei generații, ceea ce si în anul curent în luna ianuarie au avut loc înregistrări/filmări cu suportul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) și Consiliului Raional Ștefan Vodă, a colindatului de ceată bărbătească în localitățile Ermoclia, Carahasani și Talmaza.
La eveniment, șase creatori de valori tradiționale din republică s-au învrednicit de mult râvnitul Certificat de Purtător al Tezaurului Uman Viu. O bună parte de meșteri populari din republică au primit certificate de purtător de patrimoniu la elementele de identitate culturală: Tehnici de realizare a scoarței în România și Republica Moldova (2016); Practici culturale asociate zilei de 1 martie (2017), și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova (2022).
De asemenea, s-au discutat propuneri de noi elemente pentru înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO, precum și alte subiecte actuale de mare importanță pentru societate, care sunt viabile, adică practicate de cât mai multe comunități /grupuri /familii (plăcintele/ jocul național Oina/ hora de la sud/ pâinea de ritual /colacii din cadrul obiceiurilor).
Forumul s-a desfășurat în contextul aniversării a 20-a de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Titlul de Purtător de Patrimoniu te onorează, dar și te responsabilizează. Aducem pe această cale mulțumiri tuturora care susțin specialiștii în cultură, meșterii populari din diferite localități ale raionului prin conservarea, păstrarea și promovarea autentică a valorilor locale.