
Astăzi, a avut loc ceremonia de inaugurare a sediului nou al Stației meteorologice Bălțata, amplasată în satul Bălțata raionul Criuleni. La ceremonie au participat ministrul mediului dna Iuliana Cantaragiu, conducătorii autorităților administrative din subordinea Ministerului Mediului, reprezentanți ai mediului academic, ONG-ului „Centrul de mediu” și personalul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, în alocațiunile sale, dna ministru Iu. Cantaragiu și directorul interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Mihail Grigoraș au menționat importanța observațiilor meteorologice pentru cunoașterea situației meteorologice și a prezice condițiile meteorologice, dar și necesitatea creării condițiilor de muncă pentru personalul care asigură colectarea, în regim permanent, a datelor de la echipamentele meteorologice.
După tăierea panglicii de inaugurare, persoanele prezente au vizitat sediul nou al Stației meteorologice și platforma meteorologică, pe care sunt amplasate echipamentele pentru efectuarea observațiilor asupra stării vremii.
Astfel, observaţiile în satul Bălțata, începute în anul 1953, vor fi efectuate în clădire nouă.
Informaţia operativă şi de regim, obţinută ca urmare a observaţiilor în s. Bălțata şi la celelalte stații meteorologice, este utilizată pentru întocmirea analizelor şi prognozelor vremii cu diferită anticipare, prognozelor agrometeorologice, avertizărilor privind declanşarea fenomenelor meteorologice periculoase. Datele sunt ulterior transmise factorilor de decizie, populaţiei, agenților economici atât la nivel naţional, cât şi local, şi utilizate în procesul decizional, studierea regimului meteo-climatic şi hidrologic pe teritoriul raionului şi a ţării, completarea Fondului Naţional de Date Hidrometeorologice.
Acest punct de observaţii avea biroul amplasat în clădirea veche, care nu a fost reparată de mai mulţi ani. Aceste condiţii erau nesatisfăcătoare pentru lucrul în schimburi şi sănătatea observatorilor, precum şi pentru integritatea bunurilor.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din cadrul Ministerului Mediului este instituţia publică din Republica Moldova care dispune de un sistem unic de observații, raportate la standardele şi normele Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), fondul național al datelor meteo-climatice, hidrologice, şi este în prezent singura sursă care oferă prognoze și avertizări privind fenomenele meteorologice periculoase pe teritoriul ţării.
Potențialul Serviciului permite nu doar furnizarea către consumatori a informației tradiționale privind starea și prognoza vremii, dar, și aplicarea datelor hidrometeorologice în cercetările cu privire la schimbarea climei în regiune, astfel contribuind la asigurarea unei dezvoltări durabile a economiei şi protecția mediului.
În prezent, activitatea Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova se bazează pe observațiile efectuate la peste 90 de puncte de observaţii (staţii şi posturi).
Menţionăm faptul că staţiile meteorologice reprezintă nuclee importante ale Serviciului în teritoriu, oferind informaţii utile atât pentru subdiviziunile centrale ale instituţiei, cât şi pentru autorităţile locale. La fiecare staţie este amenajată, în conformitate cu normele Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o platformă meteorologică pe care sunt amplasate instrumentele și echipamentele utilizate în efectuarea observaţiilor.
Datele despre starea vremii sunt înregistrate sistematic, în regim continuu 24/7, conform următorilor parametri – temperatura şi umiditatea aerului, presiunea atmosferică, direcţia şi viteza vântului, precipitaţiile atmosferice, fenomenele atmosferice şi caracteristicile acestora, temperatura solului la diverse adâncimi (până la 3,20 m). De asemenea, sunt realizate observaţii agrometeorologice în raza de 5 km de la staţie.
În scopul corespunderii standardelor OMM, în cadrul Serviciului se întreprind măsuri pentru dezvoltarea, optimizarea şi modernizarea în continuare a reţelei de observații meteorologice, hidrologice, agrometeorologice cu suportul financiar al Guvernului Republicii Moldova, Băncii Mondiale, Guvernului Republicii Cehe, Fondului Ecologic Naţional etc.