Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu experții Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, au organizat în perioada 2-5 octombrie, o serie de seminare de instruire privind asigurarea respectării drepturilor de proprietatea intelectuală (DPI) pentru specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții (APCSP).
În deschiderea evenimentului, Directorul APCSP, Iurie Eremia a menționat că instruirea specialiștilor agenției în domeniul DPI este importantă, deoarece le va îmbunătăți competențele de investigare a încălcărilor privind mărcile comerciale și indicațiile geografice.
Conform agendei, la seminare au fost abordate subiecte ce țin de principiile de bază ale proprietății intelectuale și reglementările naționale și internaționale în domeniu. De asemenea, a fost prezentat sistemul e-IPR și alte instrumente de suport. Participanții la eveniment au mai discutat pe marginea ghidului privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), prezentat de către experții Proiectului UE de asistență tehnică, precum și despre rolul titularilor de drepturi în asigurarea respectării DPI.
Experții Proiectului UE Gavin Terry și Alan Cronin au vorbit despre crimele de proprietate intelectuală și riscurile asociate cu utilizarea produselor contrafăcute. În afară de prejudiciul economic adus companiilor, precum concurența neloială cu antreprenorii implicați în fabricarea, distribuția și vânzarea de bunuri originale, neachitarea taxelor la buget, experții au evidențiat efectele asupra siguranței și sănătății consumatorilor.
Olesea Plotnic, expert al Proiectului UE a explicat care sunt practicile comerciale incorecte și abuzive în raport cu DPI, ce sancțiuni riscă antreprenorii și cum pot să se protejeze consumatorii de asemenea abuzuri. Potrivit expertului, un vânzător de mărfuri contrafăcute sau piratate poate ascunde sau prezenta eronat informații importante despre produs, poate aplica tehnici de promovare manipulatorii sau publicitate ascunsă, oferte speciale sau scheme de vânzări piramidale – toate acestea sunt modalități de înșelare a consumatorilor și se sancționează legal.
Rodica Popescu a prezentat instrumentarul oferit de AGEPI instituțiilor de asigurare a DPI, subliniind utilitatea Observatorului privind respectarea DPI din cadrul Agenției. Astfel, obiectivul acestei platforme este susținerea schimbului de date între autorităţile responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi generarea unor rapoarte, studii analitice şi statistice în domeniu, care ar permite o monitorizare eficientă a sistemului de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.
Două zile au fost dedicate exercițiilor practice. Specialiștii au mers la piețe și magazine pentru a analiza vânzările cu bunuri suspectate că ar fi contrafăcute și evalua nivelul de încălcare a DPI.
Obiectivul seminarelor a fost de a spori capacitatea Agenției pentru Protecția Consumatorilor de a aplica drepturile de proprietate intelectuală. La seminarii au participat 50 de specialiști din cadrul APCSP, AGEPI și instituții superioare de învățământ din țară. La final, toți specialiștii au primit diplome de participare.
Menționăm că, Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia). Proiectul are o durată de doi ani și se încheie în noiembrie 2018.
Dina Roșca