Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a discutat cu directorul Solidarity Fund PL în Moldova,Tomasz Horbowski, despre continuarea cooperării bilaterale în vederea dezvoltării localităților rurale și urbane din țara noastră. Oficialii au avut o întrevedere protocolară, în după amiaza zilei de ieri, la minister, informează PROVINCIAL, cu referire la un comunicat de presă.
Părțile au discutat despre cooperarea de-a lungul anilor a fundației poloneze cu ministerul, despre proiectele implementate până în prezent, mecanismele de asistență tehnică și suport financiar oferit țării noastre în vederea dezvoltării sectorului rural național.
„Am remarcat că ministerul a avut o colaborare avantajoasă și fructuoasă cu Solidarity Fund PL în Moldova. Acest lucru este reconfirmat și de semnarea Memorandum-ului de colaborare, în vara anului 2020, cu instituția pe care o reprezentanți. Suntem recunoscători că susțineți implementarea activităților în domeniul dezvoltării rurale prin mecanismul LEADER, având la bază scopurile și obiectivele menționate în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală. În rezultatul consolidării eforturilor și colaborării multidimensionale între comunitățile locale, minister și alte instituții de stat, partenerii de dezvoltare și Solidarity Fund, a fost asigurată funcționarea durabilă a metodei LEADER în dezvoltarea zonelor rurale”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.
În aceeași ordine de idei oficialii au vorbit despre impactul proiectelor, nominalizând, în acest sens, cele mai vizibile realizări în sectorul agricol, precum: crearea a 32 Grupuri de Acțiune Locală (GAL), ce reprezintă forța motrice a implementării Programului LEADER; cele peste 400 locuri noi de muncă create prin inițierea afacerilor agricole, de meșteșugărit, lansarea agropensiunilor, dezvoltarea turismului rural, dezvoltarea economică a zonelor rurale, etc.
Totodată, oficialii au menționat faptul că la începutul anului 2021, abordarea LEADER acoperea peste 35% din teritoriul rural al țării și erau înregistrate peste 700 proiecte mici, implementate la nivel local de către autoritățile publice locale, antreprenori și societatea civilă, iar până la sfârșitul anului curent, vor fi constituite alte 23 GAL-uri noi, ce în final vor acoperi circa 70% din teritoriul Republicii Moldova.
La rândul său, Tomasz Horbowski a comunicat că partea poloneză va oferi sprijin în continuare în consolidarea abordării LEADER și a GAL-urilor din RM, în contextul suportului negociat și planificat cu partenerii de dezvoltare (UE, Polish Aid, USAID), în valoare de circa 5 mln Euro.
Notă: Fundația de stat din Polonia este cofinanțată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și are drept scop susținerea procesului de dezvoltare a mediului rural din Republica Moldova prin varii proiecte și mecanisme de asistență tehnică și suport financiar. Colaborarea cu Republica Moldova datează din anul 2016.