Revitalizarea podgoriilor neproductive, plantarea noilor podgorii și promovarea producerii vinului cu denumire de origine protejată (D.O.P.) și indicație geografică protejată (I.G.P.) au fost reperele discuțiilor de ieri, 26 decembrie, între conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezentanții filierei vitivinicole și cercetătorii de ramură.
În contextul condițiilor climatice schimbătoare, a constrângerilor regionale și a volatilității prețurilor la inputuri, părțile au analizat tendințele dezvoltării viticulturii și vinificației, structura soiurilor, potențialul de producție, cadrul normativ național și reglementările Uniunii Europene.
În acest sens, au convenit asupra necesității de a intensifica şi diversifica măsurile de subvenționare în sector, precum și de a restructura plantațiile viticole.
În scopul îmbunătățirii accesului pe piețele externe și în vederea sporirii competitivității vinurilor, vinificatorii își propun să alinieze industria la exigențele internaționale, iar conducerea ministerului a menționat că va facilita realizarea inițiativei prin continuarea procesului de fundamentare a politicii și strategiei sectoriale.