Campania de plantare a arborilor, din primăvara curentă, este abordată cu maximă seriozitate la Edineţ, iar acţiunile angajaţilor acestei entităţi silvice din regiunea de nord a Republicii Moldova, reprezintă o mostră de profesionalism şi colaborare benefică cu Autorităţile Publice Locale, informează PROVINCIAL.
„7 hectare de teren sunt plantate în satul Cepeleuţi raionul Edineţ, graţie eforturilor comunităţii locale, angajaţilor Ocolului Silvic Ocniţa şi contribuţiei proiectului IFAD. Pe această suprafaţă se regăsesc 16000 de stejari pedunculaţi şi câte 8000 de tei, paltin, cais, vişin” – menţionează agenţia.
De asemenea, la Ocolul Silvic Lipcani au fost efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale, iar 8000 de stejari pedunculaţi au modificat vizibil aspectul pe 1,2 ha. Alţi 14500 de stejari au revenit unui teren de 2,2 ha la Ocolul Silvic Briceni.
„1100 kg de ghindă de calitate a fost semănată la Ocolul Silvic Ocniţa, 8,9 ha fiind parcurse cu lucrări de ajutorare a regenerării, iar la Donduşeni fondul forestier a sporit, în această primăvară, deja cu 9900 de stejari pedunculaţi pe surafaţa de 1,5 ha. 9000 de stejari pedunculaţi pe un teren de 1,4 ha au fost plantaţi şi la Ocolul Silvic Edineţ, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale prin metoda drajonării, adică rănirea uşoară a rădăcinilor de salcâm, vor asigura continuitatea forestieră pe suprafaţa de 4,8 ha” – spun cei de la Moldsilva.
La fel, Ocolul Silvic Otaci a plantat 1,2 ha cu 8000 de stejari pedunculaţi, iar metoda de ajutorare a regenerării naturale la salcâm, prin drajoni, a fost aplicată pe suprafaţa de 7,2 ha
Conform procesului de planificare a lucrărilor silvice şi estimărilor prealabile, silvicultorii din cadrul Întreprinderii de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Edineţ” sunt decişi, în această primăvară, să parcurgă cu lucrări de regenerare circa 80 ha.
Cristina Tomac