Secretarul de Stat, Aliona Rusnac a avut o întrevedere cu reprezentanții primăriilor și a consiliilor locale, Oficiului Teritorial Călărași al Cancelariei de Stat, Întreprinderii pentru silvicultură Călărași și Inspectoratului pentru Protecția Mediului Călărași.
La ședință au fost discutate prioritățile Ministerului Mediului pentru anul 2024, procesul de Integrare Europeană și gestionarea managementului deșeurilor în Zona 5. Aliona Rusnac, Secretar de Stat al Ministerului Mediului, a vorbit despre faptul că inițierea negocierilor de aderare la UE reprezintă o oportunitate pentru țara noastră în vederea consolidării capacității de protecție a mediului și de a contribui la construirea unei țări prospere și ecologice.
Ministerul Mediului trebuie sa asigure transpunerea legislației UE prin realizarea procesului de self-screening a actelor UE. Screeningul, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europene (UE) (corpusul de legi ale UE aplicabile în UE), reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare. Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.
De asemenea, pentru a respecta standardele europene de mediu, Republica Moldova va trebui să investească în modernizarea infrastructurii de mediu, inclusiv în sistemele de tratare a apelor uzate, gestionarea deșeurilor și protecția biodiversității.
Un alt aspect abordat în cadrul ședinței l-a constituit modul în care este implementat Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru anii 2023-2032 care prevede pentru acest an plantarea arborilor/puieților și de reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe încă cel puțin 7 mii ha de teren. În cadrul acțiunilor de Împădurire și Reîmpădurire pe teritoriul raionului Călărași, de către entitățile silvice din raza de activitate, în anul 2023 au fost identificate și transmise pentru împădurire prin decizia consiliului local de către 11 primării, terenuri cu suprafața totală de 167,2 ha iar în anul 2024 – 69,0 ha.
Cu referire la implementarea proiectului pilot din Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 5 (r-nele Nisporeni, Ungheni, Călărași) rămâne o acțiune prioritară pentru Ministerul Mediului. În acest sens, până la moment au fost realizate acțiuni de pregătire a platformei pentru finanțare. Investițiile principale finanțate de BEI, BERD și E5P în Regiunile de Management a Deșeurilor (RMD) cuprind: echipamente de colectare și transportare a deșeurilor, stații de transfer, stații de compostare, Centru Integrat de Management a Deșeurilor și închiderea/lichidarea/recultivarea gropilor de gunoi existente.
Autoritățile publice locale joacă un rol crucial în implementarea politicilor și inițiativelor de protecție a mediului în conformitate cu standardele și cerințele Uniunii Europene. Printre principalele oportunități pentru APL sunt accesul la finanțare și resurse, modernizarea infrastructurii, sprijinul pentru dezvoltarea comunității și promovarea turismului durabil.