Secretarul de Stat al MAIA Iurie Scripnic a efectuat o vizită de lucru în raionul Cimișlia, unde s-a întâlnit cu fermierii și reprezentanții APL.
În cadrul ședinței de la Consiliul raional, fermierii au abordat un șir de probleme din domeniul agroindustrial. Producătorii s-au referit la tranzacțiile cu terenurile aferente, pășunatul animalelor anul împrejur, delimitarea terenurilor, sacrificarea și plasarea pe piață a mieilor, subvenționarea tractoarelor cu șenile, diminuarea prețului de achiziție la materia primă de către procesatori, urmare a subvenționării directe per cap de animal sau per kg de producție, consolidarea terenurilor, subvenționarea diferențiată a fermierilor din fondul administrației locale.
La ședință a fost prezent Mihail Olărescu, președintele raionului Cimișlia și Veaceslav Ursu, reprezentantul Cancelariei de Stat în teritoriu.
Următoarea întrevedere, secretarul de stat Iurie Scripnic, a avut-o la Primăria orașului Cimișlia, unde s-a discutat despre organizarea Festivalului de ovine și caprine „Mioriță, Laie Bucălaie”.
Cei prezenți au informat despre posibilitățile autorităților de a contribui la organizarea evenimentului dat. Deoarece festivalul a devenit internațional, s-a decis ca subiectul să fie discutat într-un cadru mai larg, cu participarea reprezentanților Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. De asemenea, a fost înaintată propunerea ca să fie instituită, prin act normativ, Sărbătoarea Națională a Ovinelor și Caprinelor. La întrevedere a participat Pavel Prisăcaru, Președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte.
Ulterior, echipa ministerială a vizitat fabrica de procesare a laptelui de oaie și capră, din orașul Cimișlia. În discuția cu procesatorul s-a constatat că, antreprenorul întâmpină mari greutăți la achiziția materiei prime, atât cantitativ cât și calitativ. Procesatorul este nevoit să importe lapte din România, deoarece cererea de produs este în creștere, atât pe piața internă cât și cea externă. S-a menționat, de asemenea, că prețul de achiziție a materiei prime din România este mai mic, iar calitatea, mai înaltă. Antreprenorul a demonstrat mai multe tipuri de cașcaval și brânzeturi, de o calitate foarte înaltă, ceea ce favorizează cererea pentru acest produs.
Ultima deplasare, a fost la o exploatație de creștere a ovinelor de rasa Lacaune, rasă specializată în producția de lapte. Fermierul de la Valea Perjei întreține în prezent 60 de capete de oi matcă, însă intenționează să mărească șeptelul până la 200 de capete, pentru a obține o cantitate de lapte mai mare, astfel ca afacerea să devină mai rentabilă.
În cadrul vizitei la exploatația dată, funcționarul a menționat că, statul va sprijini în continuare prin subvenții, plăți directe, sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor. De aceea, fermierii sunt încurajați să acceseze cât mai activ subvenții și să facă investiții în sectorul dat.
În cadrul vizitei de la Cimișlia Iurie Scripnic, a fost însoțit de directorul general adjunct ANSA, Afanasi Tarlev și Diana Coșalîc, director adjunct AIPA.