Construcția Unității de procesare a subproduselor de origine animală (SOA), nedestinate consumului uman va contribui esențial la diminuarea impactului asupra apelor de suprafață și subterane, aerului, solului și subsolului prin excluderea depozitării necontrolate în mediul natural a SOA nedestinate consumului uman. Aceasta este una dintre concluziile raportului de evaluare a impactului asupra mediului, elaborat pentru construcția unității de procesare SOA.
Raportul a fost prezentat în cadrul dezbaterilor publice organizate vineri, 9 iunie, la Criuleni.
La dezbateri au participat circa 40 de locuitori ai orașului Criuleni, care au fost informați despre conținutul raportului și au adresat întrebări suplimentare pe marginea acestuia.
Secretarul de Stat al MAIA, Iurie Scripnic, a vorbit despre importanța creării unui sistem modern de gestionare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman.
„Este un angajament asumat de țara noastră în procesul de aderare la Uniunea Europeană. În prezent, nu există infrastructură care ar asigura prelucrarea tuturor tipurilor de SOA. Acestea sunt îngropate în sol sau aruncate la gunoiști și constituie surse constante de poluare a mediului”, a explicat Iurie Scripnic.
Reamintim că, în vara anului trecut, Parlamentul a votat proiectul de lege cu privire la alocarea unui lot de teren pe care urmează să fie amplasată o unitate de gestionare a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman.Lotul pe care va fi construită unitatea de procesare se află la Criuleni și are o suprafață de 2,5 de ha. Crearea sistemului de gestionare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman, este realizată în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), în baza Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnat la 1 octombrie 2020. Potrivit Acordului, unitatea de procesare SOA urmează a fi construită până la finele anului 2024.