La 1 august curent, deputații în Parlamentul R. Moldova, Oleg Canațui, Boris Marcoci, consilierul Prim-ministrului R. Moldova, Constantin Covrig și Alexandru Fleaș, consilierul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din cadrul Parlamentului, au continuat procesul Consultărilor Publice pe marginea proiectului de Lege nr. 194 ,,Cu privire la veteranii de război” în raionul Leova, proiect votat de Parlament în prima lectură și care stabilește drepturile și protecția veteranilor de război din țară.
La consultările publice au participat președintele raionului Leova, Nicolae Popa, șeful adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, Dumitru Baba, președinții asociațiilor veteranilor de război din raionul Leova și veteranii de război care au participat:
- la acțiunile de luptă din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova;
- la războiul din Afganistan.
În cadrul audierii, toți cei prezenți au dus un dialog constructiv, fiind discutate principalele aspecte ale proiectului de lege. Președinții asociațiilor veteranilor de război din raionul Leova, au venit cu propuneri concrete de ajustarea a documentului supra menționat. Deputații au răspuns la toate întrebările parvenite din partea veteranilor, dar au și acumulat toate propunerile înaintate, care urmează a fi analizate și luate în considerare la definitivarea și îmbunătățirea documentului supus consultării publice. Ulterior, proiectul de lege urmează să fie examinat de comisiile permanente și propus spre adoptare în plenul Parlamentului.
Menționăm că, documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, care au colaborat cu grupul Consiliului Coordonator al Veteranilor de Război delegați de Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informație și Securitate, reprezentanți ai societății civile în domeniu și consilierul Prim-ministrului în domeniul relațiilor cu veteranii.
Proiectul de lege definește statutul veteranilor de război și prezintă categoriile veteranilor de război. De asemenea, este reglementat rolul asociațiilor de veteranilor de război în valorificarea garanțiilor și intereselor veteranilor de război.
De asemenea, documentul menționat conține reglementări clare despre protecția socială, medicală și facilitățile de care vor beneficia veteranii de război. Respectiv, veteranii vor primi o alocație lunară în mărime de 40 % din mărimea salariul minim pe țară, iar pentru cei cu dizabilități alocația va constitui 60 %. Iar veteranii de război care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia suplimentar de o alocație cu 30 % mai mare. De menționat că mărimea alocației lunare de stat va fi actualizată la fiecare majorare a salariului minim pe țară.
În document se mai propune ca mijloacele financiare alocate pentru biletele de tratament sanatorial și pentru compensarea cheltuielilor de transport să poată fi monetizați și repartizați lunar. Rezultă, că veteranii de război vor putea să gestioneze singuri mijloacele financiare și să identifice sanatoriul și perioada pentru tratament pe care și-o dorește.
Se propune ca inițiativa legislativă să intre în vigoare la începutul anului 2025.