Producătorii agricoli din peste 15 raioane ale Republicii Moldova participă la sesiuni de informare, fac schimb de experiență și beneficiază de consultări individuale, cu scopul de a-și crește abilitățile în dezvoltarea afacerilor. Toate activitățile au loc datorită Programului de Extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de Federația Agricultorilor din Republica Moldova ”FARM”.
Programul prevede ca producătorii agricoli să fie conectați între ei și să studieze subiecte de interes comun din sectoarele vitivinicol, pomicultură, legumicultură și zootehnie. Pentru a eficientiza procesul de lucru și în vederea transmiterii informațiilor detaliate, aceste patru ramuri mari, au fost împărțite în 10 loturi, care să răspundă așteptărilor și necesităților agricultorilor. Activitățile au loc în grupuri de minim 10 producători și includ atât partea teoretică, cât și practică, iar la cerință, pot beneficia și de consultații individuale.
Atelierele tematice din legumicultură sunt dedicate agricultorilor care cultivă culturi vegetale în teren deschis și în teren protejat. Fermierii sunt instruiți și informați despre utilizarea metodelor și tehnologiilor moderne, care să corespundă criteriilor de adaptare la schimbările climatice. Proporționarea produselor de tip fitosanitar și micșorarea cantităților folosite, dar și măsuri privind protecția integrată împotriva bolilor și dăunătorilor, inclusiv metode biologice, reprezintă unele dintre cele mai importante lecții dedicate crescătorilor de legume. La fel, se pune un accent deosebit pe dezvoltarea legumiculturii ecologice. Chiar dacă sectorul se află la început de cale, specialiștii oferă informații care să încurajeze producătorii să treacă la cultivarea legumelor organice.
Sectorul zootehnic a fost împărțit în grupuri dedicate fermierilor care dezvoltă afaceri cu porcine, ovine, caprine și bovine. La aceste ateliere sunt așteptați atât fermieri cu experiență, cât și începătorii, care sunt informați, în primul rând, despre beneficiile economice ale ramurii și avantajele de a investi în acest domeniu.
O atenție specială este îndreptată spre modul de alimentare a animalelor, metodelor și tehnologiilor de reproducere, precum și a spațiului și condițiilor în care sunt întreținute. Respectarea acestor criterii, contribuie la îmbunătățirea calității producției, ceea ce o face competitivă pe piața internă, fiind corespunzătoare și pentru export.
Evenimentele dedicate pomiculturii au scopul să informeze agricultorii despre utilizarea metodelor moderne în protejarea livezilor. De asemenea, aceștia sunt informați despre tipurile de lucrări de întreținere a livezilor, aspecte tehnologice pre și post-recoltare pentru a spori calitatea fructelor în perioada de comercializare și păstrare. În același timp, fermierii care sunt la început de cale, sunt instruiți despre modul de selectare a terenurilor, a soiurilor moderne și rezistente, precum și despre obținerea roadei programate.
Sectorul vitivinicol a fost împărțit în două mari categorii, una dintre ele conține seminare care explică toate procesele de cultivare a viței de vie, începând de la pregătirea terenului, până la procesul de recoltare și condițiile de păstrare a strugurilor (pre-răcirea, păstrarea, ambalarea, etc.). Celelalte ateliere dedicate viticulturii sunt focusate pe servicii de consultanţă în domeniul particularităților organizării producerii produselor vitivinicole cu indicații geografice și denumire de origine protejată.
Vasile Pojoga, manager de proiect FARM, susține că, scopul programului este ca fermierii să conștientizeze importanța muncii pe care o fac și să genereze o valoare mai înaltă a produsului propriu. „Ne propunem ca afacerile din țară să se dezvolte și să ajungă la un nou nivel, la noi standarde de calitate, astfel încât produsele să fie solicitate cât mai mult de consumatori pe piața internă, dar și orientare clară spre piața externă. De asemenea, este foarte important ca fermierii să-și poată gestiona afacerile corect, în urma consecințelor schimbărilor climatice, dar și să se orienteze spre producere ecologică, inclusiv modalitatea de folosire a energiei verde”.
În cadrul Programului de Extensiune este prevăzut să fie instruit un număr de minim 200 de fermieri din toată țara. Noutatea din acest an este că producătorii care deja au fost școliți în programele din anii precedenți, vor trece într-o altă etapă de pregătire, preponderent focusată pe dezvoltarea mijloacelor de marketing.
Programul de Extensiune a început în luna august, cu etapa de formare a grupurilor și planificarea seminarelor, identificarea fermelor și a întreprinderilor unde vor avea loc vizitele de studiu.Instruirile au început pe data de 7 septembrie și până în prezent au fost realizate 18 seminare, 9 schimburi de experiență și în jur de 60 de consultații individuale.