Procurorul anticorupţie de caz, în dosarul prodecanei Facultăţii de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova, a cerut astăzi suspendarea din funcţie a acesteia. Demersul a fost expediat pe numele rectorului USEM, iar printre motivele invocate în solicitare este şi riscul de influenţare a martorilor. Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene, suspendarea din funcţie nu are scop punitiv şi nu încalcă prezumţia de nevinovăţie, ci esre un caracter preventiv şi provizoiu, transmite PROVINCIAL.
Prodecana facultăţii de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova a fost reţinută de CNA, pe 15 iunie, în urma unui denunţ, depus de o studentă. Potrivit declarantei, lectorul universitar i-ar fi cerut 3000 de lei pentru o promova la examenul final şi anume susţinerea tezei de licenţă.
În denunţul recepţionat, studenta a declarat că urma să susţină teza de licenţă, dar că la verificarea acesteia prodecana s-a arătat nemulţumită de calitatea materialului prezentat. Ca să o ajute să promoveze examenul, femeia i-ar fi propus o teză deja scrisă în schimbul a 3000 de lei. Ca să evite transmiterea directă a banilor, suspecta i-a sugerat studentei să-i achite una din ratele creditului (3000 de lei), contractat de aceasta pentru cumpărarea unui telefon cu preţul de aproximativ 28 000 de lei.
Pentru documentarea cazului, pe 9 iunie 2021, a fost deschisă o anchetă, iar în procesul investigaţiilor a fost urmărită achitarea creditului, la data de 10 iunie, la una din instituţiile de microcreditare din capitală. Prodecanei i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa de învinuit, ulterior fiind eliberată, prin ordonanţa procurorului, din motive de sănătate. Aceasta este cercetată în libertate şi este bănuită de trafic de influenţă.
Cristina Pendea