La Bruxelles, astăzi, a avut loc cea de-a 7-a reuniune a Subcomitetului de asociere RM-UE, Cluster V – “Agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și politici maritime, dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră și la nivel regional”. Evenimentul cuprinde mai multe domenii de intervenție și reprezintă o platformă de monitorizare a evoluțiilor și a nivelului de implementare a angajamentelor asumate în Acordul de Asociere de către Republica Moldova.
În cadrul reuniunii, delegația Republicii Moldova, prezidată de Secretarul de Stat Iurie Scripnic, împreună cu membrii Comisiei Europene, au purtat discuții asupra principalelor aspecte, progrese și probleme existente din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, nominalizând următoarele:
- Definitivarea proiectului Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală (SNDAR) 2023-2030, care urmărește creșterea competitivității sectorului agroalimentar național, încorporând Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite în Agenda ONU 2030, precum și obiectivele de dezvoltare a Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
- Elaborarea Programului Național LEADER, fiind o premieră pentru Republica Moldova și poziționând-o drept prima și unica țară din afara Uniunii Europene care implementează abordarea LEADER ca instrument de politici publice.
- Aprobarea Regulamentului privind procedura de examinare a condițiilor de înregistrare a grupurilor de acțiune locală fapt care a oferit grupurilor de acțiune locală dreptul să se înregistreze în calitate de persoane juridice și să beneficieze de sprijin financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
- Aprobarea Ghidului Grupurilor de Acțiune Locală elaborat în baza practicilor internaționale de implementare a abordării LEADER, experienței locale și a rezultatelor activității Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova.
- Ajustarea Regulamentului privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele start-up din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural care stabilește submăsurile de sprijin, condițiile, ordinea şi procedura de acordare a subvențiilor în avans, în vederea lansării și dezvoltării proiectelor start-up realizate de tineri fermieri, femei fermieri și migrați reveniți.
- Aprobarea HG cu privire la aprobarea Regulamentului privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER, astfel contribuind la finanțarea a 37 grupuri de acțiune locală, în limita mijloacelor financiare disponibile de până la 5% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
- Armonizarea a 36 de acte legislative, ceea ce reprezintă aproximativ 84% din numărul total de angajamente aferente sectorului agricol din Acordul de Asociere.
În contextul obținerii Republicii Moldova a statutului de candidat pentru aderare la UE, reprezentanții MAIA la Bruxelles au oferit asigurări că Guvernul va depune tot efortul necesar în vederea realizării obiectivelor necesare pentru parcursul european. Următoarea reuniune din 2023 se va desfășura la Chișinău, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare fiind gazda acestui eveniment.