Primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari, consideră că deși alte categorii de bugetari primesc salarii mult mai atractive decât cele din administrația publică locală, lucrurile nu se vor schimba în viitorul apropiat, informează PROVINCIAL cu referire la CALM.md
„Noi ne bucurăm foarte mult că directorii de grădinițe, de școli sau de instituții medicale au salarii bune. Un medic șef al unui spital are un venit lunar de aproape 40 de mii de lei, iar un primar este plătit de către stat cu 9 mii de lei. Cineva administrează o grădiniță și are un salariu mai mare decât al celui care administrează un oraș întreg. Dar nici nu este vorba despre aleșii locali, problema cea mare constă în faptul că angajații din primării au un salariu de cinci-șase mii de lei, ceea ce este o absurditate. Avem un deficit mare de cadre, nu avem cu cine lucra.”
Chiar și așa, alesul local din Hâncești crede că această problemă nu va fi soluționată, nu din cauza că nu ar fi capabil Guvernul, ci pentru că nu există resurse financiare disponibile pentru a efectua aceste majorări.
„Din păcate, economia țării noastre și criza care afectează țările vecine, inclusiv multe state europene, nu vor permite ca, cel puțin în timpul apropiat, să se producă schimbări în domeniul salarizării APL.”
O propunere înaintată de către Alexandru Botnari Ministrului Finanțelor Dumitru Budianschi, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului de Administrare al CALM și care ar avea impact pentru autoritățile publice locale, a fost de a exclude prevederile legale potrivit cărora funcționarii publici nu pot avea sau cumula alte funcții. „De exemplu, un contabil șef al unei primării de sat, comună sau oraș, ar putea să aibă funcția de bază în cadrul primăriei, dar seara să realizeze serviciul contabil pentru două sau trei companii și astfel să își mai facă niște venituri. Acest lucru este categoric interzis acum, deși avem funcționari care predau în instituțiile de învățământ și astfel își pot, cât de cât, asigura traiul. Am venit doar cu această propunere deoarece altceva este ireal de realizat în viitorul apropiat. Sunt și unele impozite care trebuie revăzute, astfel încât statul să nu fie în pierdere, dar care să susțină APL, rămâne să discutăm despre acestea.”